Saeimas komisija rosinās izmaiņas astoņos izdienas pensiju likumos

(06.10.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 6.oktobrī, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā astoņus komisijas sagatavotus likumprojektus, kas paredz atcelt izdienas pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte.

Likumu grozījumi attieksies uz visām astoņām izdienas pensijas saņēmēju grupām: tiesnešiem, militārpersonām, diplomātiem, Iekšlietu ministrijas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, Satversmes aizsardzības biroja un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, kā arī izdienas pensiju saņēmējiem, kuri strādājuši profesionālajos valsts un pašvaldību mākslinieku kolektīvos. 

Likumprojekti izstrādāti, lai saskaņotu izdienu pensija regulējošos likumus ar Saeimā 17.septembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, kas paredz atcelt iepriekš noteiktos vecuma vai izdienas pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kam noteikta invaliditāte.

Tādējādi uz šīm pensionāru grupām no 1.novembra vairs neattiecas no 1.jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu pensionāriem, kuri ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie. Pensijas daļa, kas ieturēta par periodu no šī gada 1.jūlija līdz 31.oktobrim, tiks atmaksāta.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno likumprojektus virzīt izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā un paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā 1.novembrī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā