Saeimas komisija aicina nepieļaut ES tiesvedības sākšanu par nepārņemtajām direktīvām

(02.10.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija pauž gandarījumu, ka Latvija ir vienīgā no Eiropas Savienības (ES) jaunajām dalībvalstīm, pret kuru par ES tiesību aktu savlaicīgu nepārņemšanu Eiropas Kopienu Tiesā līdz šim nav celta neviena prasība. Vienlaikus komisija aicina atbildīgās institūcijas darīt visu, lai novērstu tiesvedības uzsākšanas risku vairākos jautājumos, kuros pret mūsu valsti uzsāktas pārkāpuma procedūras.

„Ļoti būtiski, ka Latvija līdz šim strādājusi izcili un nodrošinājusi, ka pret mums Eiropas Kopienu Tiesā nav iesniegta neviena prasība par Eiropas Savienības tiesību aktu nepārņemšanu,” piektdienas, 2.oktobra, sēdē uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Šī brīža saspringtajā ekonomiskajā situācijā mēs nevaram atļauties maksāt soda naudas par savlaicīgi nepārņemtām direktīvām,” uzsvēra V.Paegle.

Kā noskaidroja deputāti, lai arī Eiropas Kopienu Tiesā pret Latviju nav ierosināta neviena tiesvedība, par vairākiem jautājumiem Eiropas Komisija tomēr uzsākusi pārkāpuma procedūras pirmo stadiju ? pirmstiesas procesu. Vairākās lietās Latvija būtiski kavē pārkāpuma novēršanas termiņus un pastāv tūlītējas tiesvedības risks.

Deputāti diskutēja par vairākiem likumprojektiem, kurus nepieciešams pēc iespējas ātrāk pieņemt, lai izvairītos no tiesvedības procesa uzsākšanas. Vislielākais tiesvedības procesa uzsākšanas risks šobrīd ir saistīts ar likumprojekta „Enerģijas gala patēriņa efektivitātes likums” pieņemšanas kavēšanos, komisijas sēdē skaidroja Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Ar šo likumprojektu nacionālajā likumdošanā jāievieš ES direktīva par enerģijas galapatēriņa efektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem. Direktīva bija jāpārņem jau līdz 2008.gada 17.maijam, savukārt pēc uzsāktās pārkāpuma procedūras Latvija bija apņēmusies to izdarīt līdz šī gada 1.jūlijam. Sagaidāms, ka likumprojekts tiks skatīts Ministru kabinetā 6.oktobra sēdē un pēc tā apstiprināšanas tiks virzīts izskatīšanai Saeimā, noskaidroja deputāti.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde