Saeimas komisija ar Vācijas kolēģiem pārrunā lauksaimniecības politiku

(01.10.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti ceturtdien, 1.oktobrī, tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas Saksijas-Anhaltes federālās zemes parlamenta delegāciju. Komisijas deputāti ar Vācijas kolēģiem pārrunāja aktualitātes lauksaimniecības nozarē.

Raksturojot komisijas darbu, tās priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis skaidroja, ka komisijā tiek skatīts plašs jautājumu loks un ir pārstāvētas visas parlamenta frakcijas. Ikdienas darbā tiek meklēti labākie likumdošanas risinājumi, un diskusijas ir auglīgas, atzina V.A.Krauklis.

Vācijas pārstāvji informēja, ka viņu zemē lauksaimniecības ražošanas īpatsvars tautsaimniecībā ir salīdzinoši daudz augstāks nekā Latvijā. Viņus interesēja, kāda ir šīs nozares attīstības stratēģija Latvijā. Komisijas deputāti skaidroja, ka katru gadu lauksaimniecības apjomi aizvien pieaug, un tas saistīts gan ar zināšanu pieaugumu, gan investīcijām ražošanas procesa modernizēšanā. No vienas puses ražošana joprojām ir sadrumstalota, no otras puses ir veiktas likumdošanas izmaiņas, lai veicinātu lauksaimnieku kooperēšanos, teica komisijas priekšsēdētājs, piebilstot, ka veiksmīga sadarbība izveidojusies starp dārzeņu audzētājiem.

Ņemot vērā, ka Eiropas Savienības (ES) atbalsta intensitāte Latvijā ir viena no zemākajām, mūsu valsts atbalsta ES lauksaimniecības politikas būtisku pārskatīšanu, uzsvēra V.A.Krauklis.

Pārrunājot situāciju piensaimniecībā, puses bija vienisprātis, ka piena ražotājus smagi skāris iepirkuma cenu samazinājums. Raksturojot situāciju Latvijā, komisijas deputāti norādīja, ka viena no nozares problēmām ir Latvijai noteiktās mazās eksporta kvotas. „Noteiktais kvotu apjoms ir tikai ceturtā daļa no Latvijas dabiskās piena ražošanas kapacitātes,” pauda M.Roze.

Vācijas kolēģiem arī interesēja, kāds ir Latvijas noteiktais regulējums ģenētiski modificēto organismu audzēšanā un ievešanā. Deputāti informēja, ka tas atbilst kopējiem ES nosacījumiem un šobrīd norisinās nopietna diskusija, kā marķēt pārtikas un lopbarības produktus, kuros izmantoti ģenētiski modificēti organismi. Viesu delegācijas pārstāvis piebilda, ka, Vācijā tāpat kā Latvijā, sabiedrības viedoklis par ģenētiski modificēto organismu ievešanu un audzēšanu pārsvarā ir noraidošs.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā