Saeimas komisija vienojas par mehānismu NRTP locekļu skaita samazināšanai

(30.09.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 30.septembrī, vienojās par kārtību, kādā tiks samazināts Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) locekļu skaits.

Kā norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene, komisija piedāvā risinājumu, kā realizēt Saeimā aizvadītajā nedēļā pieņemto lēmumu samazināt padomes locekļu skaitu no deviņiem līdz pieciem. Šim nolūkam izstrādāti jauni pārejas noteikumi Radio un televīzijas likumā, kas paredz tiesisku mehānismu locekļu skaita samazināšanai.

Komisijas priekšlikums paredz noteikt, ka pašreizējie NRTP locekļi turpinās darbību līdz savu pilnvaru beigām. Jaunus locekļus Saeima ievēlēs, kad NRTP locekļu skaits būs mazāks par pieci.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likumu NRTP veido deviņi locekļi, taču jau ilgāku laiku padomē strādā tikai astoņi, turklāt šogad pilnvaru laiks beigsies vēl diviem padomes locekļiem. Tādējādi turpmāk līdz jaunām padomes vēlēšanām, kas plānotas 2011.gada 8.oktobrī, NRTP strādās seši locekļi. 

Saeima aizvadītajā nedēļā jau atbalstīja priekšlikumus grozījumiem Radio un televīzijas likumā, kas paredz iespēju atļaut NRTP saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu nodot koncesijā citai personai (raidorganizācijai) sabiedriskās raidorganizācijas atsevišķas programmas veidošanu un sākotnējo izplatīšanu. Šādu apraides atļauju paredzēts izsniegt uz koncesijas līguma darbības laiku, kas nav ilgāks par pieciem gadiem. Valsts nodeva par to nebūs jāmaksā.

Izmaiņas likumā nepieciešamas Latvijas Radio 2 programmas saglabāšanai, kas ir populārākā radio stacija Latvijā, ko klausās 27 procenti Latvijas iedzīvotāju, norāda grozījumu autori.

Patlaban likums nosaka, ka jebkurai raidorganizācijai piešķirtās apraides tiesības nav nododamas citai personai. Gadījumā, ja raidorganizācija šīs tiesības nevar nodrošināt, apraides atļauja ir jānodod NRTP un raidorganizācijai jāizbeidz sava darbība. 

Saeima par grozījumiem Radio un televīzijas likumā atkārtoti - otrajā galīgajā lasījumā - lems ceturtdien, 1.oktobrī.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī