Jānis Strazdiņš: labas svešvalodu zināšanas latviešiem paver plašākas iespējas

(25.09.2009.)
26.septembrī atzīmējot Eiropas Valodu dienu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā tās priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš aicina ikvienu pilnveidot svešvalodu zināšanas un atsvaidzināt arī tās valodu prasmes, kas gadu gaitā ir palikušas novārtā.

„Svešvalodu zināšanas savu vērtību īpaši pierāda ekonomiski grūtajos laikos, jo paplašina cilvēka iespējas meklēt labi apmaksātu darbu gan ārzemēs, gan ārvalstu uzņēmumu pārstāvniecībās Latvijā,” uzsver Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs.

„Varu piekrist Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu savulaik teiktajam, ka katram Eiropas Savienības pilsonim savā dzīvē jāapgūst trīs Eiropas valstu valodas. Mēs kā maza un čakla tauta varam lepoties ar salīdzinoši labām svešvalodu zināšanām. Tomēr mums ir vēl plašas iespējas uzlabot savas valodu prasmes,” uzskata Jānis Strazdiņš.

„Jaunākajai paaudzei ir spēcīgas angļu valodas zināšanas, bet nedrīkst aizmirst arī krievu valodu.” Tāpat viņš aicina stiprināt arī citu mūsu kaimiņvalstu un ciešu sadarbības partneru valodu zināšanas. „Salīdzinoši maza iedzīvotāju daļa pārvalda vācu, franču, skandināvu un arī tuvāko kaimiņu ? lietuviešu un igauņu valodas.”

Kā psihiatrs Jānis Strazdiņš piebilst, ka valodu zināšanas ne tikai paplašina indivīda iespējas darba tirgū, bet arī ceļ pašapziņu un būtiski uzlabo intelektuālās spējas.

Katru gadu 26.septembrī Eiropas Padomes dalībvalstis atzīmē Eiropas Valodu dienu un jau piekto gadu šīs dienas ietvaros pasākumi tiek organizēti arī Latvijā. Eiropas Valodu dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību un informēt par valodu daudzveidību, veidot izpratni par ikvienas valodas nozīmību, kā arī sekmēt mūžizglītību valodu apguvē.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem