Saeimas komisija virza izskatīšanai jauno Elektronisko mediju likumprojektu

(24.09.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien, 24.septembrī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā jauno Elektronisko mediju likumprojektu.

„Likumprojekts izstrādāts, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai veiksmīgi sadarbojoties ar Nacionālo radio un televīzijas padomi un Saeimas Juridisko biroju. Likuma projekts ir optimāls kompromiss starp industrijā pārstāvētajām institūcijām - Kultūras ministriju, Satiksmes ministriju, Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, Latvijas Radio un Latvijas Televīziju, kā arī Latvijas Raidorganizāciju asociāciju un Latvijas Reklāmas asociāciju,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. 

Jauns Elektronisko mediju likums izstrādāts, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko mediju darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstoši mūsdienu tehnoloģiju attīstības tendencēm un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, norāda likumprojekta autori.

Izstrādātais likumprojekts regulē ne tikai tradicionālo, bet arī jauno mediju, tostarp interneta, darbību. Likumprojekts paredz vienkāršot elektronisko mediju licencēšanu, kā arī reglamentēt turpmāku sabiedrisko mediju finansēšanas kārtību. Tiks noteikta arī jaunās Nacionālās elektronisko mediju padomes locekļu izraudzīšanas kārtība, skaidro I.Circene.

Lai atvieglotu administratīvo procedūru, turpmāk elektroniskajiem medijiem izsniegs tikai divu veidu licences - apraides atļaujas un retranslācijas atļaujas. Apraides atļaujas piešķirs tiem medijiem, kuri paši veido un izplata programmas, savukārt retranslācijas atļaujas saņems tie plašsaziņas līdzekļi, kuri retranslēs citu sagatavotās programmas. Patlaban elektronisko mediju licencēšanai tiek izsniegtas apraides, retranslācijas un citas speciālās atļaujas.

Tiks mainīts arī sabiedrisko mediju juridiskais statuss. Patlaban Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ir bezpeļņas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bet jaunais likums piedāvā sabiedriskos medijus pārveidot par valsts kapitālsabiedrībām. Pēc Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanas, ko jau atbalstījusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, sabiedriskā elektroniskā medija statuss būs noteikts tikai vienam medijam. 

Likumprojekts atstāj spēkā pašreizējo finansēšanas mehānismu, kas nosaka, ka sabiedrisko mediju budžetu arī turpmāk veidos dotācija no valsts budžeta un ieņēmumi no saimnieciskās darbības. Jaunajā likumā paredzēts, ka finansējums no valsts budžeta tiks nodrošināts ikgadējā sabiedriskā pasūtījuma izpildei, infrastruktūrai un sabiedrisko elektronisko mediju attīstībai, kā arī Latvijas Radio kora darbībai.

Likumprojektā iekļauta norma, kas paredz no plkst.7.00 līdz 22.00 aizliegt reklamēt seksuāla rakstura maksas tālruņu pakalpojumus, savukārt no plkst.10.00 līdz 22.00 - alkohola, izņemot alus un vīna, reklāmu. Likuma autori piedāvā atteikties no reklāmas apjoma ierobežojuma diennaktī, nosakot, ka turpmāk reklāmai atvēlētais laiks katrā stundā nedrīkstēs pārsniegt 20 procentus.

 

Saeimas Preses dienests

 

Sestdien, 20.aprīlī