Saeimā viesojas Ungārijas parlamenta komisijas pārstāvji

(23.09.2009.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa trešdien, 23.septembrī, tikās ar Ungārijas parlamenta Deputātu imunitātes, mandātu un pārkāpumu komisijas delegāciju. Ar Ungārijas parlamentāriešiem šodien tikās arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti.

Sveicot ungāru kolēģus Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka abām valstīm ir daudz kopīgā, un tās saista  gan kopīga vēsturiskā pieredze, gan līdzīga ekonomiskā situācija. Viņa uzsvēra šādu vizīšu nozīmi, jo cieši starpparlamentu kontakti palīdz saskaņot viedokļus jautājumos, kurus atsevišķām valstīm varētu būt grūti risināt vienatnē. Saeimas priekšsēdētāja biedre norādīja, ka piecu Višegradas valstu un triju Baltijas valstu sadarbība starptautiskajās organizācijās ir labs formāts, lai risinātu postsociālisma valstīm būtiskus jautājumus.

Pārrunājot abu valstu radniecīgo komisiju darba specifiku, S.Āboltiņa norādīja, ka parlamenta pagājušā sasaukuma pieņemtais Saeimas deputātu ētikas kodekss ir būtisks instruments, kas ļauj deputātiem pašiem savstarpēji izvērtēt kolēģu uzvedību un ļauj arī sabiedrībai sekot ētikas normu ievērošanai parlamentā. 

Iepazīstinot ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas darbu, tās priekšsēdētāja biedrs Māris Ārbergs pastāstīja, ka komisijā strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas un raksturoja galvenos komisijas pienākumus.

Arī ungāru parlamentārieši informēja par savas komisijas darbu, uzsverot, ka, atšķirībā no Latvijas radniecīgās komisijas, viņu ziņā nav izskatīt deputātu ētikas jautājumus, šādas lietas ir parlamenta prezidija kompetencē. Tāpat viesi norādīja, ka viņu komisijai daudz biežāk nekā Latvijā nākas izskatīt lietas par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai. M.Ārbergs informēja, ka šī sasaukuma laikā Latvijas parlamentā ir bijis tikai viens šāds gadījums.

Ungārijas parlamentārieši izrādīja interesi arī par Saeimā pieņemtajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz vēlētājiem tiesības atsaukt Saeimu.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā