Saeima lems par nodokļa atlaidi ziedotājiem

(23.09.2009.)

Saeima ceturtdien, 24.septembrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par uzņēmumu ienākumi nodokli”, kas paredz nodokļa atlaidi par finanšu līdzekļu vai mantas ziedošanu organizācijām, kurām piešķirts sabiedriskā labuma statuss.

Piedāvātais regulējums nosaka, ka ziedotājam par 85 procentiem tiks samazināts uzņēmuma ienākuma nodoklis no ziedotās summas budžeta iestādēm, valsts kapitālsabiedrībām, kuras veic Kultūras ministrijas deleģētas kultūras funkcijas, biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Grozījumi paredz, ka uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāji nodokļa atlaidi saņems par ziedojumiem, kas veikti no šī gada 1.jūlija. 

Tāpat nodokļa atlaidi piemēros par finanšu līdzekļu un mantas ziedošanu citā Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstī reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijām pielīdzināms statuss saskaņā ar attiecīgās ES vai EEZ dalībvalsts likumdošanu. Minēto nodokļa atlaidi paredzēts piemērot sākot ar 2011.taksācijas gadu.

Kopējā nodokļa atlaide nedrīkstēs pārsniegt 20 procentus no nodokļa kopsummas.

Pašreizējais regulējums, kas ir spēkā no šī gada 1.jūlija, neparedzēja uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi, bet ziedotājiem bija tiesības samazināt apliekamo ienākumu par summu, kas ziedota sabiedriskā labuma organizācijām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt