Paredzēs administratīvu sodu par bērnu uzraudzības pārkāpumiem

(22.09.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 22.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot ieviest administratīvu sodu par bērnu uzraudzības pārkāpumiem.

Par bērna īslaicīgas uzraudzības pakalpojumu sniegšanas prasību neievērošanu varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu fiziskām personām no pieciem līdz 25 latiem, bet juridiskām personām - no 50 līdz 100 latiem. Lielāks naudas sods paredzēts, ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā.

Patlaban likums nosaka drošības prasības, kas jāievēro, sniedzot bērna uzraudzības pakalpojumus. Ja šīs prasības tiek pārkāptas, cietušais var aizstāvēt savas intereses vienīgi civiltiesiskā ceļā, bet vainīgās personas saukšana pie administratīvās atbildības nav paredzēta.

Tāpat plānots noteikt atbildību izglītības iestāžu darbiniekiem par savu pienākumu nepildīšanu. Saskaņā ar pašreizējo likuma redakciju administratīvo atbildību var piemērot tikai šādu iestāžu vadītājiem, bet ne, piemēram, personām, kuras atbild par bērnu drošību iestādes rīkotajās ekskursijās, pārgājienos, masu un sporta pasākumos.

Par pienākumu nepildīšanu sods izglītības iestādes vai izglītības institūcijas darbiniekam paredzēts no 25 līdz 50 latiem, bet iestādes vai institūcijas vadītājam - no 50 līdz 200 latiem. Par atkārtotiem pārkāpumiem plānots lielāks naudas sods.

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai. 




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem