Saeimā atklāta fotoizstāde par 2008.gada augusta notikumiem Gruzijā

(22.09.2009.)

Otrdien, 22.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas vadītājs Dāvids Darčiašvili (David Darchiashvili) Saeimā atklāja izstādi, kurā dokumentēti 2008.gada augusta notikumi Gruzijā.

„Domāju, ka pagājušā gada augusts mums visiem ir ļoti spilgtā atmiņā. Tas bija laiks, kad visu pasauli pāršalca ne tikai ziņas, bet arī vizuāla informācija par to, kas notiek Gruzijā. Mēs visi bijām pārsteigti, pat šokēti par to, ka Eiropā 21.gadsimtā ir iespējama šāda militāra konfrontācija,” atklājot izstādi, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

G.Daudze norādīja, ka tas bija satraucošs un saspringts laiks arī Latvijā un Latvijas parlamentā. Jau 11.augustā triju Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par stāvokli Gruzijā, pēc trim dienām Saeima ārkārtas sēdē pieņēma paziņojumu par Krievijas militāro uzbrukumu Gruzijai. Kopīgu paziņojumu 28.augustā izplatīja arī Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji.

„Pagājušā gada augustā mēs apzinājāmies un sapratām, kādas drošības garantijas mūsu valstij dod dalība NATO. Tas laiks zināmā mērā bija pagrieziena punkts to cilvēku apziņā, kas vēl šaubījās par to, vai mūsu dalība šajā vislielākajā starptautiskajā drošības organizācijā ir lietderīga,” sacīja G.Daudze. 

Savukārt Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas vadītājs D.Darčiašvili atzina, ka Gruzija ļoti labi atceras Latvijas pozīciju šajos dramatiskajos notikumos, un izteica gandarījumu par Latvijas un starptautiskās sabiedrības atbalstu Gruzijai: „Jūs ne tikai atbalstījāt mūs grūtos laikos, bet turpināt mums palīdzēt tuvoties Eiropai, palīdzat reformēt mūsu politisko, ekonomisko un sociālo sistēmu”.

„Šajā izstādē redzamās fotogrāfijas var šķist šokējošas un nepatīkamas, taču tāda ir dzīve, tāda ir vēsture, un mums uz to jāraugās atvērtām acīm,” uzrunājot klātesošos, teica D.Darčiašvili.

Izstādē aplūkojamas 23 fotogrāfijas un trīs lielformāta banneri ar vizuālu un tekstuālu informāciju par Krievijas - Gruzijas militāro konfliktu. 15 fotogrāfiju autors ir gruzīnu fotogrāfs Georgijs Abdaladze (Georgi Abdaladze), pārējās ir preses aģentūras „Interpress News” iemūžinātās vēstures liecības. 

Saeimas Sarkanajā zālē izvietotā izstāde būs aplūkojama arī Saeimas atvērto durvju dienas ietvaros, kas norisināsies trešdien, 23.septembrī. Izstāde Saeimā būs apskatāma līdz 2.oktobrim.


Fotogrāfijas no izstādes atklāšanas pasākuma:
www.flickr.com/photos/saeima/. Izmantojot fotogrāfijas publicēšanai, nepieciešama atsauce uz Saeimas Kanceleju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā