Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta alkoholisko dzērienu tirdzniecības pagarināšanu līdz vienpadsmitiem vakarā

(22.09.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 22.septembrī, pirms 2.lasījuma skatot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, atbalstīja alkoholisko dzērienu tirdzniecības pagarināšanu līdz pulksten 23.00.

„Alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika pagarināšana dos papildu ieņēmumus valsts budžetā un samazinās šādu dzērienu nelegālo tirdzniecību, kas tieši pēdējā laikā ir būtiski pieaugusi,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Komisijas deputātu vairākuma atbalstītais priekšlikums paredz, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība būs aizliegta no pulksten 23.00 līdz 8.00. Komisijas sēdē tika izskatīti arī citi priekšlikumi, piemēram, pilnībā atteikties no šāda aizlieguma vai arī atļaut alkohola tirdzniecību līdz pusnaktij. Taču vairāki deputāti norādīja, ka sākumā mazumtirdzniecības laiks jāpagarina tikai nedaudz un pēc tam rūpīgi jāizvērtē tā ietekme uz budžeta ieņēmumiem un drošības situāciju.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs deputātiem skaidroja, ka šobrīd tie tirgotāji, kas nav sociāli atbildīgi, vai nu klaji pārkāpj likumu, vai arī balansē uz likuma robežas, tirgojot it kā izlejamus dzērienus. Tādēļ tirdzniecības laika pagarināšana arī likumpaklausīgajiem uzņēmējiem dos pamatu vienlīdzīgākai konkurencei.

Šobrīd spēkā esošais regulējums alkohola tirdzniecību veikalos aizliedz no pulksten 22.00 līdz 8.00.

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā divos lasījumos vēl jāpieņem Saeimā.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt