Eiropas lietu komisija tiekas ar Gruzijas parlamenta pārstāvjiem

(21.09.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti pirmdien, 21.septembrī, tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju Dāvidu Darčiašvili (David Darchiashvili).

Sveicot Gruzijas delegāciju Saeimā, V.Paegle uzvēra, ka Latvija bija, ir un būs Gruzijas atbalstītāju lokā un darīs visu iespējamo, lai palīdzētu Gruzijai ceļā un Eiropas Savienību (ES), kā arī pozitīvi vērtē šīs valsts centienus kļūt par NATO dalībvalsti.

D.Darčiašvili pateicās Latvijai par viņa valstij sniegto atbalstu un uzsvēra, ka bez Latvijas un citu nāciju pieredzes un atbalsta starptautiskajās organizācijās Gruzijai būtu daudz grūtāk risināt eirointegrācijas sarunas ar Briseli.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par progresu, (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomei panākot vienošanos par nepieciešamību sākt darbu pie mandāta ES asociācijas līgumam ar Armēniju, Azerbaidžānu un Gruziju. Tas ir būtisks solis, lai Gruzija varētu risinātu vīzu vienkāršošanas jautājumu, strādāt pie brīvās tirdzniecības līguma, kā arī veidot ciešāku politisko dialogu ar ES. 

Komisija Saeimas viesiem apliecināja, ka Gruzija Latvijai ir viena no prioritārajām attīstības sadarbības valstīm. Pēdējo četru gadu laikā īstenoti 30 attīstības projekti, lai Gruzijā reformētu tieslietu sistēmu un pašvaldību darbu, kā arī veicinātu pilsoniskās sabiedrības attīstību un stiprinātu izglītības kapacitāti. 2008.gadā īstenoti deviņi projekti, tostarp tādās jomās kā atbalsts Gruzijas robežsardzes dienestam, izglītība, sociālā darba organizēšana, kā arī atbalsts pēckonflikta rekonstrukcijā.

Vizītē Latvijā no 21. līdz 23.septembrim uzturas Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētājs Dāvids Darčiašvili (David Darchiashvili). Viņu pavada Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas deputāts Ramins Bairamovs (Ramin Bayramov).

Vizītes ietvaros Gruzijas parlamenta pārstāvjiem vēl paredzētas tikšanās ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu, deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētāju Dzintaru Zaķi, Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju Andri Bērziņu, kā arī Ārlietu ministrijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde