Saeimas komisija aicina vienoties par Daugavpils teātra saglabāšanu

(15.09.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 15.septembrī, pārrunājot iespēju Daugavpils teātri nodot pašvaldības pārziņā, aicināja kultūras ministru kopīgi ar Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāju vienoties par veidu, kā Latvijas otrajā lielākajā pilsētā saglabāt teātri.

„Deputāti bija vienisprātis, ka Daugavpils iedzīvotājiem jāsaglabā iespējas savā pilsētā baudīt teātri. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka Daugavpils teātris, sniedzot daudzas viesizrādes, ir kļuvis par visa Latgales reģiona teātri,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. Vienlaicīgi viņš atzina, ka ministrijai kopīgi ar pašvaldību jādiskutē par veidu un apjomu, kādā teātris turpina darbību.

Pēc divu gadu pārtraukuma teātris šoruden ir atgriezies izremontētās telpās, un mākslinieciskajam kolektīvam būtu jādod iespēja sevi pierādīt, skatītājiem piedāvājot vairāk un kvalitatīvākas izrādes. Savukārt teātra administrācijai jāuzlabo menedžments un jāmeklē iekšējas rezerves teātra budžetā, pauda komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis.

Komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS) teātra vadību aicināja veikt pārdomātu repertuāra atlasi un vairāk konsultēties ar teātra kritiķiem, kā arī Daugavpils universitātes filologiem. „Daugavpils teātra darbību apgrūtina tas, ka pilsētā ir arī otrs teātris - Daugavpils dome, kas konkurē ar spilgtām izrādēm,” piebilda deputāte.

Skaidrojot ministrijas pozīciju, kultūras ministrs Ints Dālderis uzsvēra, ka nākamā gada budžeta dotācija visiem teātriem varētu būt vien 2,1 miljons latu. Salīdzinot ar 2008.gadu, kad teātriem bija atvēlēti 7,3 miljoni latu, valsts dotācija neveidos pat trešo daļu no iepriekšējā atbalsta apjoma, informēja I.Dālderis. Šādā situācijā ministrs neredz iespēju valstī saglabāt astoņus pilna laika repertuārteātrus. „Ja visiem teātriem tiks piemērots lineārs samazinājums, tad tie nonāks bankrota priekšā. Tāpēc jāsaglabā izcilākās teātra trupas, kuras ar viesizrādēm dosies pie skatītājiem visā Latvijā,” teica ministrs.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Līvija Jankovska aicināja lēmumu par teātra likvidāciju atlikt uz gadu, un tā laikā pašvaldība meklētu papildu iespējas atbalstīt teātri, sarunas par teātra nākotni risinot jau Latgales plānošanas reģiona līmenī.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī