Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: ES nepieciešama vienota politika enerģētikā un ārlietās

(09.09.2009.)

Lai stiprinātu savas pozīcijas globālajā arēnā, Eiropas Savienībai (ES) tuvākajos gados jāvienojas par vienotu politiku enerģētikā un ārlietās, otrdien, 8.septembrī, uzstājoties Baltijas ceļam veltītā konferencē, Francijas Senātā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs Francijas galvaspilsētā Parīzē piedalās Baltijas ceļa 20.gadadienai veltītā konferencē, kuru organizē Francijas Republikas Senāts sadarbībā ar Baltijas valstu vēstniecībām Francijā. G.Daudze uzstājās ar uzrunu par Baltijas valstu skatījumu uz ES nākotni 2030.gadā. Konferencē Parīzē piedalās arī Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma) un Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētāja vietniece Irena Degutiene (Irena Degutienė).

„Turpmākajos gados Eiropas Savienībai būtu nepieciešams izstrādāt vienotu un efektīvu politiku enerģētikā un ārlietās,” uzrunājot klātesošos, teica Saeimas priekšsēdētājs. „Tas mums ļaus sevi pozicionēt kā globālu spēlētāju, kas ir ne tikai spēcīgs, bet arī prognozējams partneris. Šim nolūkam mums nepieciešams Lisabonas līgums, kas pārveidos Eiropas institūcijas un ļaus savienībai ieņemt vienotu pozīciju visdažādākajās nozarēs, tostarp enerģētikā,” uzsvēra G.Daudze.

Uzrunājot konferences dalībniekus, Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka ES vienotība ārpolitikā ir cieši saistīta ar bloka dalībvalstu iekšējo vienotību un spēju panākt būtiskus kompromisa lēmumus. „2030.gadā Eiropas Savienība būs ietekmīgs globālais spēlētājs, kas jaunā kvalitātē turpinās uzņemties līderību tādās jomās kā klimata pārmaiņas, attīstības sadarbība, demokrātijas stiprināšana un citos jautājumos, kuri atspoguļo mūsu vērtības, kultūru un institūcijas,” pauda G.Daudze, norādot, ka Baltijas valstis aktīvi strādās, lai pēc divdesmit gadiem ES būtu globāls līderis to problēmu risināšanā, kas ir aktuālas gan eiropiešiem, gan visai cilvēcei.

Savā uzrunā G.Daudze augsti novērtēja Francijas Senāta un Senāta Baltijas valstu sadarbības grupas, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstniecību ieguldījumu Baltijas ceļa gadadienai veltītās konferences organizēšanā.

Darba vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājam paredzēta tikšanās arī ar Francijas parlamenta apakšpalātas - Nacionālās Asamblejas - prezidentu Bernāru Akoijē (Bernard Accoyer).



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde