Saeimas komisija: jāpagarina zemes lietotāju tiesības zemi iegūt īpašumā

(08.09.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 8.septembrī, vienojās par likuma izmaiņu redakciju, lai pagarinātu termiņus pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai.

Komisija nāk klajā ar šādu iniciatīvu, ņemto vērā, ka, strauji pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, daudzi zemes lietotāji nav spējuši veikt ar zemes izpirkšanu saistītās darbības.

Tāpēc komisija rosinās Saeimu līdz 2010.gada 31.augustam pagarināt termiņu, līdz kuram zemes lietotāji, kas ir samaksājuši priekšapmaksu par pastāvīgajā lietošanā piešķirto zemi, bet nav veikuši šīs zemes kadastrālo uzmērīšanu, var iesniegt zemes robežu plānus un ar iesniegumu vērsties Valsts zemes dienestā, lai lūgtu pieņemt gala lēmumu.

Tāpat komisija aicinās pagarināt gala lēmuma pieņemšanas termiņu gadījumā, ja zeme ir uzmērīta, bet lēmums vēl nav pieņemts. Šīs personas ar attiecīgu iesniegumu Valsts zemes dienestā (VZD) varēs vērsties līdz 2010.gada 31.maijam.

Ņemot vērā, ka daudzviet zeme ir uzmērīta, bet cilvēkiem nav naudas zemes iegūšanai savā īpašumā, plānots atvieglot zemes izpirkšanas nosacījumus. Paredzēts, ka līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku par zemes izpirkšanu varēs slēgt uz laiku līdz desmit gadiem, netiks prasīta pirmā iemaksa un zemes lietotāji varēs lūgt atlikto maksājumu. Šobrīd spēkā esošā kārtība ļauj līgumus slēgt uz laiku līdz pieciem gadiem un tiek prasīta pirmā iemaksa 25 procentu apmērā no līguma kopējās summas. Personas, kuras jau ir noslēgušas zemes izpirkšanas līgumus, nosacījumus varēs mainīt atbilstoši jaunajām likuma normām.

Likuma izmaiņas paredz, ka arī tie zemes lietotāji, kuri iekļāvās iepriekš noteiktajos termiņos un ir saņēmuši VZD lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu, varēs zemi izpirkt par 2010.gadam noteikto kadastrālo vērtību. Lai to izdarītu, viņiem būs jālūdz VZD izziņa par jauno īpašuma kadastrālo vērtību un gadījumā, ja tā būs zemāka par iepriekš noteikto, līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku varēs slēgt saskaņā ar zemāko vērtību.

Komisija izstrādājusi grozījumus divos likumos - Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā un likumā „Par zemes reformas pabeigšanas lauku apvidos”. Komisija plāno abus likumprojektus virzīt skatīšanai Saeimas sēdē ceturtdien, 10.septembrī, un komisija rosinās likumprojektus atzīt par steidzamiem.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt