Enerģētikas apakškomisija aicina obligāto biodegvielas piejaukumu noteikt arī ziemas dīzeļdegvielai

(08.09.2009.)
Saeimas Enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 8.septembrī, aicināja Ekonomikas ministriju izstrādāt izmaiņas attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, nosakot, ka piecu procentu biodegvielas piejaukums no 1.oktobra ir obligāts arī ziemas dīzeļdegvielai.

„Patlaban spēkā esošais regulējums nenosaka obligātu biodegvielas piejaukumu ziemas jeb arktiskajai degvielai. Lai nerastos situācija, ka no oktobra sākuma tirgotāji piedāvā ziemas degvielu bez biodegvielas piejaukuma, arī šim degvielas veidam piejaukums būtu jānosaka kā obligāts,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Apakškomisijas sēdē Latvijas Biodegvielas asociācijas prezidents Daumants Znatnajs deputātus iepazīstināja ar Rīgas Tehniskās universitātes veiktā pētījuma secinājumiem, uzsverot, ka no rapša izgatavotas biodegvielas piecu procentu piejaukums nepazemina degvielas aukstumizturību.

Tāpat Enerģētikas apakškomisija aicināja Ekonomikas ministriju paredzēt, ka valsts un uzņēmēju degvielas rezerves bez biodegvielas piejaukuma realizē iespējami īsā laikā un pēc tam apritē ir tikai dīzeļdegviela ar biodegvielas piejaukumu.

Paredzēts, ka biodegvielas piecu procentu piejaukums no šī gada 1.oktobra būs obligāts 95.markas benzīnam un dīzeļdegvielai. Obligātā biodegvielas piejaukuma ieviešanai jāveicina valstī saražotās biodegvielas patēriņš Latvijā. Lai atbalstītu Latvijas uzņēmējus, paredzēts, ka samazināto akcīzes nodokļa likmi piemēros tikai Latvijas akcīzes preču noliktavās sajauktai degvielai. Turklāt biodegvielas izmantošanas paplašināšana uzlabos valsts importa un eksporta bilanci, norāda apakškomisijā.




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde