Pilsonības likuma izpildes komisija tiekas ar Naturalizācijas pārvaldes jauno priekšnieku

(02.09.2009.)

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti trešdien, 2.septembrī, tiekoties ar jauno Naturalizācijas pārvaldes priekšnieku Ēriku Baranovski, pārrunāja aktualitātes naturalizācijas jomā.

Naturalizācijas pārvalde ir samazinājusi darbinieku skaitu, un būtiski mainījusies pašas iestādes struktūra. Pārvaldei saglabāti trīs biroji - Rīgā un pa vienam Kurzemē un Latgalē, skaidroja Ē.Baranovskis. Vienlaicīgi viņš informēja, ka notiek sarunas ar Jēkabpils pašvaldību par iespējam tur atjaunot Naturalizācijas pārvaldes filiāli.

Ē.Baranovskis pauda pārliecību, ka, pateicoties savlaicīgām reformām un iespējām īrēt lētākas telpas, ir atrasti optimāli risinājumi un pārvalde ir darbaspējīga.

Deputāti noskaidroja, ka 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nedaudz pieaudzis to cilvēku skaits, kas vēlas iegūt Latvijas pilsonību, tomēr joprojām saglabājas tendence, ka trešdaļa pretendentu ar pirmo reizi nenokārto valsts valodas pārbaudījumu. Salīdzinoši labākas latviešu valodas zināšanas ir jauniešiem, bet vecāka gada gājuma cilvēku grupās bieži vien gandrīz pusei pretendentu eksāmens jākārto atkārtoti, skaidroja pārvaldes priekšnieks.

Komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns atgādināja, ka viss atkarīgs no cilvēka un viņa vēlmes mācīties valodu, turklāt vairākām iedzīvotāju grupām pastāv atvieglojumi.

Pārrunājot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības iegūšanas lietu, deputāti uzzināja, ka šobrīd ar lietas materiāliem iepazīstas gan Ministru prezidents, gan Ģenerālprokuratūra. To, vai un kādā veidā Pilsonības likuma izpildes komisija iesaistīsies lietas apstākļu izvērtēšanā, deputāti pārrunās atsevišķā sēdē.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt