Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar jauno ASV vēstnieci (foto)

(02.09.2009.)

„Amerikas Savienotās Valstis ir nozīmīgs Latvijas stratēģiskais partneris, un mūsu attiecības raksturojamas kā ļoti ciešas un konstruktīvas,” teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze trešdien, 2.septembrī, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Džūdiju Gārberi (Judith Garber), kura bija ieradusies Saeimā iepazīšanās vizītē.

Sveicot jauno ASV vēstnieci ar stāšanos amatā, Saeimas priekšsēdētājs pauda pārliecību, ka abu valstu sadarbība turpinās padziļināties. Saeimas priekšsēdētājs atzina, ka Latvija augstu novērtē ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones 23.augusta apsveikumu Baltijas ceļa 20.gadadienā, kā arī ASV Senāta 2008.gada 16.septembra rezolūciju par godu Latvijas neatkarības 90.gadadienai.

Gan ASV valsts sekretāres apsveikums, gan Senāta rezolūcija ir skaidrs apliecinājums ASV attieksmei pret Latviju un abu valstu labajām attiecībām, uzsvēra Dž.Gārbere. Latvija ir ASV sabiedrotais un mēs augsti novērtējam Latvijas sasniegumus, pauda jaunā ASV vēstniece.

Vēstniece pateicās par Latvijas karavīru ieguldījumu NATO vadītajā militārajā operācijā Afganistānā. Latviešu karavīri Afganistānā cīnās plecu pie pleca ar amerikāņu karavīriem un ASV augstu novērtē latviešu karavīru drosmi un pašaizliedzību, atzina Dž.Gārbere. Savukārt G.Daudze apliecināja, ka Latvija ir gatava pildīt savas saistības un vēlas būt uzticams partneris, uz kuru var droši paļauties.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu parlamentārā sadarbība un ekonomiskie kontakti. Ekonomiskās sadarbības veicināšanai un savstarpējiem iedzīvotāju kontaktiem nozīmīgs ir bijis pagājušā gada nogalē ieviestais bezvīzu režīms ieceļošanai ASV. Saeimas priekšsēdētājs pateicās vēstniecei par viņas ieguldījumu Latvijas iekļaušanai ASV bezvīzu programmā, jo pirms nozīmēšanas par vēstnieci Latvijā Dž.Gārberes pienākumos ietilpa arī ASV divpusējās attiecības ar Baltijas valstīm.

Runājot par Latvijas līdzdalību nemilitāro kravu dzelzceļa tranzītā cauri mūsu valsts teritorijai uz Afganistānu, Saeimas priekšsēdētājs akcentēja Latvijas gatavību Afganistānā izvietotajiem NATO spēkiem piegādāt arī mūsu valstī ražotas preces. Latvijas uzņēmumi ir gatavi ne tikai turpināt sniegt loģistikas pakalpojumus, bet arī piedāvāt NATO spēku apgādei Latvijā ražotus pārtikas produktus un citas preces, teica G.Daudze, piebilstot, ka šāda sadarbība būtiski stiprinātu Latvijas ekonomiku. 




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde