Saeimā viesojas Starptautiskās Arhīvu padomes prezidents (foto)

(01.09.2009.)

Otrdien, 1.septembrī, Saeimā viesojās Starptautiskās Arhīvu padomes prezidents Īans Vilsons (Ian Wilson), ar kuru tikās Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

Sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju Starptautiskās Arhīvu padomes prezidents pauda gandarījumu, ka gan Arhīvu likuma tapšana, gan Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība ir nozīmīgi soļi Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Saeimas priekšsēdētājs apliecināja, ka parlaments aktīvi strādā pie Arhīvu likumprojekta sagatavošanas trešajam lasījumam. Viņš izteica cerību, ka likums, kas paredz reorganizēt arhīvu sistēmu, izveidojot vienotu Latvijas Nacionālo arhīvu, Saeimā galīgajā lasījumā tiks pieņemts šajā rudens sesijā.

G.Daudze atzina, ka 2008.gadā oficiālās vizītes ietvaros, apmeklējot Kanādas valsts arhīvu un bibliotēku, ir guvis priekšstatu par to, cik efektīvi arhīvu darbībā var izmantot jaunākās tehnoloģijas, un tas ir virziens, kurā Latvijai ir jāstrādā.

Savukārt, tiekoties ar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem, Ī.Vilsons skaidroja, ka arhīvi ir nozīmīga vērtība valstu valdību rokās, kas ir jāsaglabā un ar atbildību jānodod nākamajām paaudzēm.

Taujāts par priekšlikumiem likumdošanas pilnveidošanai, Ī.Vilsons atzina, ka arhīvu jomā digitalizācija ir nopietns izaicinājums. Ir laiks domāt par to, kā saglabāt šodienas dzīves liecības, un viens no būtiskiem aspektiem ir interneta mājas lapu saglabāšana valstu arhīvos. Tiesību normas par mājas lapu saglabāšanu būtu jānosaka valstu likumdošanā, rosināja padomes prezidents. Vienlaicīgi Ī.Vilsons apliecināja, ka elektroniski materiāli būtiski paplašina pieeju vērtīgajiem arhīvu materiāliem.

Komisijas deputāte Inguna Rībena (JL) interesējās, kā padomes prezidenta dzimtenē Kanādā tiek sagatavoti arhīvu speciālisti. Viņš informēja, ka Kanādā vairākas universitātes piedāvā attiecīgas studiju programmas un tās bieži vien ir cieši saistītas ar pārējām zinībām par kultūras mantojuma saglabāšanu, proti, zinībām par bibliotēkām un muzejiem. Ī.Vilsons pieļāva, ka starp Latviju un Kanādu šajā jomā varētu izveidoties veiksmīga sadarbība.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī