Saeimā viesojas Izraēlas informācijas un diasporas lietu ministrs (foto)

(26.08.2009.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa otrdien, 25.augustā, tikās ar Izraēlas informācijas un diasporas lietu ministru Juli Edelšteinu (Yuli Edelshtein).

Sveicot ministru Saeimā, S.Āboltiņa Latvijas un Izraēlas divpusējās attiecības raksturoja kā ļoti labas un konstruktīvas. Turklāt aktīva sadarbība starp abām valstīm izveidojusies visdažādākajos līmeņos - gan valsts amatpersonu augstāko vizīšu līmenī, gan ekonomiskajos un kultūras sakaros, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre.  

Arī J.Edelšteins atzinīgi novērtēja abu valstu divpusējo attiecību pozitīvo dinamiku, uzsverot, ka Latvija starptautiskajā arēnā ilgstoši bijusi un ir tuvs Izraēlas sabiedrotais. „Attiecības ar Latviju mums ir ļoti nozīmīgas, lai kopīgi starptautiskajai sabiedrībai skaidrotu vēstures patiesības,” norādīja ministrs.

J.Edelšteins atzina, ka ir īpaši priecīgs par savas vizītes Latvijā norises laiku, kad tieši 26.augustā tiek no jauna atklāta renovētā Rīgas sinagoga. Viņš norādīja, ka sinagogas atklāšanai ir dziļi simboliska nozīme, jo šī ēka pārdzīvojusi gan nacistu veiktā holokausta šausmas, gan padomju režīmu.

Arī S.Āboltiņa akcentēja sinagogas atklāšanas simbolisko nozīmi, kas apliecina Latvijas valdības un parlamenta pozitīvo attieksmi un vēstures izpratni. „Mūsu uzdevums ir darīt visu, lai nekad vairs neatkārtotos holokausta šausmas, kad vienas tautas pārstāvji tika iznīcināti tikai savas etniskās piederības dēļ,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.  
      
Tikšanās laikā tāpat tika pārrunāta un atzinīgi novērtēta arī abu valstu parlamentārā sadarbība. Kā tikšanās laikā norādīja Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Izraēlas parlamentu priekšsēdētājs Boriss Cilevičs, attiecības ar Izraēlu ir viens no jautājumiem, kuros Saeimas opozīcijas un valdošās koalīcijas deputātiem nav nekādu pretrunu. „Latvijas politika attiecībā pret Izraēlu un Tuvo Austrumu konfliktu vienmēr bijusi nemainīga un konsekventa,” teica deputāts, piebilstot, ka savā sadarbības grupas vadītāja darbā vienmēr jutis nedalītu atbalstu gan no Saeimas Prezidija, gan valdības puses.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde