Saeimas komisija iepazīstas ar ANO konvencijas „Par cilvēku ar invaliditāti tiesībām” ratifikācijas procesa sagatavošanu

(26.08.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 26.augustā, uzklausīja atbildīgās amatpersonas par ANO konvencijas „Par cilvēku ar invaliditāti tiesībām” ratifikācijas procesa sagatavošanu.

„2008.gada 29.maijā Saeima uzdeva Ministru kabinetam līdz 2009.gada 1.maijam izstrādāt rīcības plānu konvencijas ratifikācijas procesa sagatavošanai. Taču šodien komisijas deputāti, iepazīstoties ar sagatavošanas procesu, secināja, ka, lai gan darbi rit raiti, liels darbs vēl darāms, lai pilnveidotu rīcības plānu un līdz 1.decembrim Saeimā iesniegtu likumprojektu par ANO konvenciju”, norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, kad nav iespējams precīzi prognozēt finanšu resursu pieejamību valsts un pašvaldību budžetos, lai izpildītu Saeimas doto uzdevumu, Labklājības ministrija ir sagatavojusi konvencijas īstenošanas plānu 2010.-2012.gadam. Plānā ietverti pasākumi, kuri iekļauti kādā no jau apstiprinātajiem politikas plānošanas dokumentiem, neprasa papildu valsts budžeta līdzekļus un kuru finansējums ir jau paredzēts starptautisko finanšu instrumentu piesaistes programmās.

„Sēdē pārliecinājāmies, ka ministrija ir definējusi pasākumus un uzdevumus konvencijas īstenošanai, termiņus plāna īstenošanai un atbildīgās institūcijas. Komisijas deputāti plāna pilnveidošanai iesniegs ministrijai komisijas sēdes protokolu, lai atbildīgās amatpersonas vēlreiz izvērtētu vairākus plāna punktus un ņemtu vērā visu iesaistīto pušu intereses,” atzina A.Barča. 

ANO konvencijas mērķis ir novērst personu ar invaliditāti diskrimināciju un nodrošināt, lai tās varētu pilnībā un vienlīdzīgi izmantot visas cilvēktiesības un pamatbrīvības. Konvenciju līdz 2009.gada martam kopumā parakstījušas 137 pasaules valstis, to ratificējušas 50. Latvija šo konvenciju parakstīja 2008.gada 18.jūlijā.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde