Saeimas komisija uzstāj uz mākslas un mūzikas skolu saglabāšanu

(26.08.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 26.augustā, ar kultūras ministru Intu Dālderi pārrunājot nozares aktualitātes, vienojās Ministru prezidentam un finanšu ministram prasīt nākamā gada valsts budžetā rast astoņus miljonus latu mūzikas un mākslas skolu pedagogu algām.

„Saeimas deputāti no visām frakcijām šodien bija vienisprātis, ka arī turpmāk valstī jāsaglabā mazās mūzikas un mākslas skolas, kas ne tikai bruģē ceļu izcilu profesionāļu izaugsmei, bet ir arī būtiska nacionālās identitātes daļa,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. „Astoņi miljoni ir absolūts minimums, lai nodrošinātu šo gandrīz 150 skolu darbību,” skaidroja J.Strazdiņš.

Komisijas sēdē deputāti vienojās jautājumu par mākslas un mūzikas skolu pedagogu algām pārrunāt gan frakcijās, gan koalīcijas sadarbības padomē.

„Ārzemēs cilvēki ir pārsteigti, ka Latvija ir saglabājusi tik plaši pieejamu mākslas un mūzikas izglītību, un šāda sistēma ir jāsaglabā arī turpmāk,” pauda komisijas deputāts Jānis Porietis (TP). Pārzinot situāciju mākslas un mūzikas skolās, deputāts astoņu miljonu finansējumu nosauca par kompromisu starp iespējām un vajadzībām.

2009.gadā 145 mākslas un mūzikas skolām paredzēta valsts mērķdotācija 17 miljonu latu apmērā. Lai arī turpmāk saglabātu šīs profesionālās ievirzes izglītības pieejamību visā Latvijā, pedagogu atalgojumam nepieciešami vismaz astoņi miljoni latu. Taču sarunās par nākamā gada valsts budžetu Finanšu ministrija piedāvājusi šim mērķim atvēlēt divreiz mazāku summu, informēja kultūras ministrs I.Dālderis.

„Kultūras ministrijas prioritāte ir saglabāt skolu plašo teritoriālo pārklājumu, taču būs jāpārskata mācību programmu saturs un kaut kādā mērā cietīs arī mācību kvalitāte,” atzina kultūras ministrs.

Komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis rosināja izvērtēt, vai princips „nauda seko skolēnam”, kas tiek ieviest vispārizglītojošās skolās, būtu pielietojams arī sadalot finansējumu mākslas un mūzikas skolām. Deputāts pieļāva, ka, saņemot noteiktu naudas summu, kas paredzēta šim izglītības virzienam, pašvaldības rīkotos taupīgi un pārdomāti.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā