Saeimas komisija konceptuāli atbalsta jaunu Latvijas Republikas Valsts robežas likumu

(25.08.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 25.augustā, atbalstīja izskatīšanai 1.lasījumā jaunu Latvijas Republikas valsts robežas likumu.

Jauns Valsts robežas likums izstrādāts, lai Latvijas likumdošanā pilnībā piemērotu Šengenas līguma acquis noteikumus. Līdz ar Latvijas pievienošanos Šengenas līguma zonai spēkā esošajā Valsts robežas likumā ietvertais regulējums vairākās jomās, saistītās ar valsts robežas, robežas joslas un pierobežas joslas noteikšanu, ierīkošanu un uzturēšanu dabā, kļuvis nepilnīgs. Turklāt Latvijas tiesību aktos šobrīd tiek lietota no Šengenas Robežu kodeksa atšķirīga terminoloģija, kā arī nav nostiprināta šajā kodeksā minēto definīciju „iekšējās robežas” un „ārējās robežas” sasaiste ar valsts robežu, norāda likumprojekta autori.

Jaunais likumprojekts paredz valsts robežas noteikšanas pamatnosacījumus, izskaidro valsts robežas drošības un robežapsardzības sistēmas, kā arī pierobežas joslas būtību, nosaka robežas režīma nodrošināšanas pasākumus un robežkontroles pagaidu atjaunošanas procedūru. Tāpat jaunajā Valsts robežas likumā iestrādātas normas, piemēram, par robežu šķērsojošu personu tiesībām un pienākumiem, kuras ietvertas Ministru kabineta noteikumos.

Plānots, ka Saeima likumprojektu 1.lasījumā izskatīs jau šo ceturtdien, 27.augustā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta