Saeimas komisija satraukta par turpmāko izdienas pensiju administrēšanu

(25.08.2009.)


Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 25.augustā, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda bažas, vai, centralizējot visu pensiju izmaksu vienā institūcijā, arī turpmāk tiks nodrošināta savlaicīga izdienas pensiju piešķiršana un izmaksa.

„Ieviešot vienotu izdienas pensiju administrēšanu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kļūtu par vienīgo iestādi, kas piešķir un izmaksā visas izdienas pensijas. Deputāti ir nobažījušies, vai aģentūras rīcībā būs visi nepieciešamie resursi, lai tik īsā laikā samērotu dažādās izdienas pensiju aprēķināšanas metodikas un tiktu veikti attiecīgi grozījumi tiesību aktos,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Patlaban izdienas pensiju piešķiršanu veic astoņas institūcijas - Aizsardzības ministrija, Kultūras ministrija, Iekšlietu ministrija, Ģenerālprokuratūra, Satversmes aizsardzības birojs (SAB), Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kas piešķir, aprēķina un izmaksā pensijas, piemērojot atšķirīgu izdienas stāža, tiesību noteikšanas un pensijas apmēra noteikšanas kārtību.

2009.gadā izdienas pensiju saņem vairāk nekā 8 400 personas, un ik gadu vidēji tiek piešķirtas 1 070 jaunas izdienas pensijas. Vienota administrēšana nodrošinātu labāku kontroli gadījumos, kad izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts. Turklāt izdienas pensijas vietā piešķirot cita veida pensiju, personai būtu jāvēršas tikai vienā institūcijā, norādīja atbildīgās amatpersonas.

„Pašlaik izdienas pensiju administrējošajās institūcijās ar šo jautājumu nodarbojas teju desmit cilvēki, savukārt saskaņā ar valdībā apstiprināto plānu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā izdienas pensiju piešķiršanu un uzturēšanu veiks tikai trīs cilvēki. Tādējādi joprojām nav skaidrs, kā tiks nodrošināts vienots pensiju aprēķins,” atzina komisijas priekšsēdētāja.

„Ja Labklājības ministrija apliecina, ka varēs paveikt šo darbu un desmit cilvēku darbu turpmāk veiks trīs cilvēki, tas ir tikai apsveicami. Tomēr vissvarīgāk ir nodrošināt, lai izdienas pensijas tiktu aprēķinātas un izmaksātas savlaicīgi,” uzsvēra deputāts Andris Bērziņš (ZSS). 

Valdībā apstiprinātais plāns paredz līdz 2010.gada 1.februārim veikt grozījumus visos izdienas pensiju piešķiršanu reglamentējošajos normatīvajos aktos. No 2011.gada 1.janvāra visu iepriekšminēto institūciju (izņemot SAB bijušo amatpersonu) izdienas pensiju administrēšanu uzsāks VSAA.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde