Atceroties Baltijas ceļu, pie Saeimas pasniedz Baltijas Asamblejas medaļas (foto)

(22.08.2009.)

Atzīmējot Baltijas ceļa 20.gadskārtu, sestdien, 22.augustā, svinīgā ceremonijā pie Saeimas nama tika iedegts simbolisks Baltijas vienotības ugunskurs, kā arī Baltijas ceļa iniciatoriem un galvenajiem organizētājiem pasniegtas Baltijas Asamblejas (BA) piemiņas medaļas.

„Pirms divdesmit gadiem Baltijas ceļš piesaistīja pasaules uzmanību gan ar savu vērienīgumu, gan ar triju Baltijas valstu vēlmi atgūt neatkarību, kura bija zaudēta Molotova-Ribentropa pakta vienošanās rezultātā,” apbalvošanas ceremonijā teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

„Šajos divdesmit gados izaugusi jauna paaudze, kura par Baltijas ceļu zina tikai no kinohronikām. Tādēļ tā ir mūsu visu atbildība atgādināt par šo nozīmīgo vēstures notikumu, par to, ka Baltijas tautu spēks ir vienotībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

Savukārt BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs savā uzrunā atgādināja, ka pirms divdesmit gadiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautas visai pasaulei parādīja, ka vēlas ar miermīlīgiem līdzekļiem atgūt neatkarību. „Baltijas ceļš bija emocionālākais no notikumiem, kad vienkārši cilvēki, sadodoties rokās, izcīnīja savām valstīm brīvību un mainīja Eiropas karti,” teica J.Reirs.

BA medaļu svinīgajā ceremonijā saņēma Baltijas ceļa organizētāji un Atmodas laika aktīvisti Sarmīte Ēlerte, Dainis Īvāns, Sandra Kalniete, Arnolds Klotiņš, Jānis Lucāns, Dzintra Padedze, Jānis Škapars, Ints Upmacis un Valentīna Zeile. BA medaļa piešķirta arī Ivaram Godmanim.

Atzīmējot Baltijas ceļa gadadienu, Baltijas valstu parlamentu pārstāvji šajās dienās simboliskā braucienā dodas pa Baltijas ceļa pēdām un katrā valstī apstājas vairākās pilsētās, caur kurām pirms 20 gadiem vijās rokās sadevušos cilvēku ķēde. Šodien pie Saeimas nama iekurtais vienotības ugunskurs tika iedegts no lāpām, kuras 22.augusta rītā bija aizdedzinātas Tallinā pie Igaunijas parlamenta. Tālāk simboliskā Baltijas vienotības uguns tiek nogādāta uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, kur 23.augustā pasākums noslēgsies ar Lietuvas parlamenta (Seima) svinīgo sēdi. 

BA medaļa ir Baltijas Asamblejas apbalvojums, ko piešķir BA locekļiem un citām personām par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā