Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes uzruna Pašvaldību savienības 20.kongresā

(21.08.2009.)

Godātais Valsts prezidenta kungs!
Godātie Latvijas Pašvaldību savienības kongresa dalībnieki!

Man šodien ir liels gods Latvijas Republikas Saeimas vārdā sveikt visus un novēlēt pašvaldību pārstāvjiem radošu un ražīgu darbu.

Tieši no Latvijas pilsētu un novadu vadītājiem, no pašvaldībām lielā mērā atkarīgs, kā mums izdosies pārvarēt ekonomisko krīzi, kā valstij kopumā izdosies atgriezties uz augšupejošas attīstības ceļa.

Latvijas Pašvaldību savienība vienmēr bijusi un joprojām ir likumdevēja ? Latvijas Republikas Saeimas ? stratēģiskais sadarbības partneris, jo tikai kopdarbībā ir iespējams radīt tādus likumus, kas reāli darbojas un ir labi saprotami katram iedzīvotājam.

Jo katra iedzīvotāja vēlmes un intereses vislabāk saprot tieši vietējās varas pārstāvji, kas labi pazīst un izprot pilsētu un novadu ikdienu.

Tāpēc man ir patiess prieks, ka kongresa darba kārtībā šodien ir ne tikai Pašvaldību savienības organizatoriskie jautājumi, bet paredzēts arī diskutēt par valstī svarīgām problēmām un piedāvāt to risināšanas ceļus.

Gan Saeimai, pieņemot krīzes laika lēmumus, gan valdībai, kas kā izpildvara nodarbojas ar krīzes pārvarēšanas plāna realizāciju, ir būtiska sadarbība un, pats galvenais, arī savstarpēja sapratne ar vietējo varu, ar novadu un pilsētu domēm.

Tāpēc pašvaldību viedoklis par nepieciešamo rīcību valsts pārvaldes, kā arī fiskālās un nodokļu politikas jomās ir ļoti nozīmīgs.

Man kā ārstam ir īpašs gandarījums, ka Latvijas Pašvaldību savienības kongress šajā ļoti sarežģītajā laikā pievērsīsies arī veselības aprūpes problēmām, jo veselības aprūpe, medicīniskās palīdzības pieejamība pilsētās un novados patiesi rūp arī pilsētu un novadu domēm.

Es ceru, ka šajā diskusijā mēs dzirdēsim arī jaunas idejas par to, kā tad būtu visracionālāk rīkoties.

Šie ir Latvijas iedzīvotājiem ļoti svarīgi un sociāli īpaši jūtīgi jautājumi, tādēļ to risināšanā ir nepieciešama izpratne un sadarbība, noliekot malā vienkārši deklaratīvus paziņojumus, kas nedod reālus rezultātus.


Šis Latvijas Pašvaldību savienības kongress ir atšķirīgs no iepriekšējiem arī ar to, ka ir sasaukts uzreiz pēc jauno pašvaldību vēlēšanām, tātad ? pēc ievērojami izmainītas vietējās pārvaldes sistēmas ieviešanas.

Tas nozīmē, ka šajā kongresā mēs noteikti dzirdēsim jaunievēlēto novadu un pilsētu domju vadītāju viedokli par notikušo reformu, par to, kas un kā vēl būtu jāpaveic, lai sakārtotu jauno Latvijas pašvaldību pārvaldi iespējami efektīvāk.

Mums visiem būtu svarīgi dzirdēt konstruktīvus priekšlikumus un uz pieredzi balstītus ieteikumus.

Esmu pārliecināts, ka Saeimas sadarbība ar Latvijas Pašvaldību savienību arī turpmāk būs tikpat sekmīga un savstarpēji noderīga.

Un es novēlu mums visiem šodien rast idejas un risinājumus, lai palīdzētu valstij pārvarēt šo sarežģīto laiku.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt