Saeimas komisija: vairākos gadījumos budžeta samazinājumi slimnīcām ir neadekvāti

(14.08.2009.)

Apmeklējot Latgales reģiona slimnīcas, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pauda uzskatu, ka vairākos gadījumos finansējuma samazinājumi slimnīcām ir neadekvāti lieli.

„Šonedēļ esam apmeklējuši Jēkabpils, Daugavpils, Krāslavas un Līvānu slimnīcas. Situācija visās pilsētās ir sarežģīta, un nepamet sajūta, ka uz slimnīcām attiecinātais budžeta samazinājums ir nesamērīgi liels,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. „Tādēļ nav pārsteidzoši, ka Krāslavas iedzīvotāji piketā izteica protestu pret izveidojušos situāciju,” piebilst A.Barča.

Komisijas deputātiem, apmeklējot slimnīcas un tiekoties ar pašvaldību vadītājiem, izveidojies nepastarpināts priekšstats par situāciju slimnīcās un kopīgi ar atbildīgajām veselības nozares amatpersonām turpināsim skaidrot, kādi pasākumi veicami veselības aprūpes sistēmas sakārtošanai, norāda A.Barča.

Komisijas priekšsēdētāja informē, ka nākamnedēļ uz Saeimu plānots aicināt finanšu ministru Einaru Repši, veselības ministri Baibu Rozentāli, Veselības ministrijas un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras augstākos ierēdņus, kā arī Latgales reģiona pašvaldību un slimnīcu pārstāvjus.

„Vēl pirms nākšanas uz parlamentu Veselības ministrijai būs jāiesniedz izvērsta un konkrēta informācija par nozares budžetu, jo esam apņēmušies nopietni meklēt turpmāku samazinājumu iespējas pašā ministrijā un tās aģentūrās,” uzsver A.Barča.

Ņemot vērā iedzīvotāju un mediķu paustās bažas par veselības nozares attīstību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti Saeimas sesiju starplaikā apmeklē medicīnas iestādes valsts reģionos. Jūlijā komisija apmeklēja slimnīcas Preiļos, Balvos, Alūksnē, Smiltenē, Ludzā, Aizkrauklē un Rēzeknē, kā arī Latgales novada rehabilitācijas centru „Rāzna”. Pagājušajā nedēļā deputāti tikās ar Tukuma, Talsu, Ventspils, Liepājas un Kuldīgas slimnīcu un pašvaldību vadītājiem, kā arī viesojās sociālās aprūpes centrā „Piltene”.

Sociālo un darba lietu komisija iecerējusi jau tuvākajā laikā apmeklēt arī vairākas slimnīcas Vidzemē - Valmierā, Limbažos un iespējams arī Valkā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā