Demonstrējot Baltijas tautu vienotību, parlamentārieši dosies pa Baltijas ceļa maršrutu

(06.08.2009.)

Atceroties Atmodas laika notikumus un simboliski demonstrējot Baltijas tautu vienotību, Baltijas parlamentārieši 22. un 23.augustā dosies simboliskā braucienā pa Baltijas ceļa maršrutu. Pieminot vēsturiskā notikuma 20.gadadienu, trīs valstu parlamentu pārstāvji sāks ceļu Tallinā un noslēgs Viļņā, katrā valstī apstājoties vairākās pilsētās, caur kurām pirms 20 gadiem vijās rokās sadevušos cilvēku ķēde.

Atzīmējot Baltijas ceļa 20.gadskārtu, šo pasākumu organizē Baltijas Asambleja (BA) - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas parlamentu sadarbības organizācija.

Saeimu pasākumos pārstāvēs BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs, kā arī delegācijas locekļi Silva Bendrāte (JL), Uldis Ivars Grava (JL), Māris Ārbergs (TP), Baiba Rivža (ZZS), Pēteris Tabūns (TB/LNNK) un Ērika Zommere (TP). 

Svinīgie pasākumi aizsāksies 22.augusta rītā Tallinā pie Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) ar tā priekšsēdētājas Enes Ergmas (Ene Ergma) un citu amatpersonu uzrunām. Tallinā paredzēta ceļojošās vienotības lāpas oficiālā iedegšanas ceremonija, no kuras vēlāk iekvēlosies ugunskuri visās nākamajās pilsētās.

Nākamās pieturvietas Igaunijā būs Rapla, Tiri un Viljande, savukārt Latvijā Baltijas parlamentārieši piestās Rūjienā un Cēsīs, kur vienotības lāpu sagaidīs iedzīvotāji un vietējo pašvaldību pārstāvji.

22.augusta vakarā plānots ierasties Rīgā, kur svinīgā pasākumā pie Saeimas nama uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs.

Pēdējais pieturas punkts Latvijā būs Bauska, bet nākamajā dienā parlamentu pārstāvji dosies uz Lietuvu, lai apmeklētu Pasvali, Panevēžu un Ukmerģi. Maršruta galapunkts būs Viļņa, BA 2009.gada prezidējošās valsts galvaspilsēta. 23.augusta pēcpusdienā notiks svinīga Lietuvas parlamenta (Seima) sēde, kurā piedalīsies visu trīs Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji.

Tallinā, Rīgā un Viļņā tiks pasniegtas BA medaļas Baltijas ceļa iniciatoriem un galvenajiem organizētājiem. BA medaļa ir apbalvojums, ko piešķir par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Tāpat tiks godināti aktīvākie Baltijas ceļa organizētāji reģionos - viņiem tiks pasniegti īpaši BA pateicības diplomi.

1989.gada 23.augustā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, izveidojot Baltijas ceļu - 600 kilometru garu ķēdi no Tallinas līdz Viļņai, pa ceļam šķērsojot Rīgu un Daugavas upi. Trīs nācijas pie Baltijas jūras sadevās rokās, kopīgi pieprasot Molotova-Ribentropa pakta slepeno papildprotokolu publisku atzīšanu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu.

Starptautiska ekspertu padome šī gada jūlija beigās ir apstiprinājusi akcijas „Baltijas ceļš” dokumentārā mantojuma iekļaušanu UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī