Saeimas komisijā rod kompromisu par subsīdijām biodegvielas nozarei

(05.08.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis pauž gandarījumu par trešdien, 5.augustā, ar atbildīgajiem ministriem panākto kompromisu par biodegvielas ražošanas nozarei nepieciešamajām subsīdijām, vienojoties jau tuvākajā laikā apstiprināt jaunu subsīdiju izmaksu grafiku.

Lai kopīgi meklētu risinājumus biodegvielas nozares problēmām, komisijas sēdē piedalījās ekonomikas ministrs Artis Kampars, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, finanšu ministrs Einars Repše, kā arī biodegvielas ražošanā iesaistītie uzņēmēji un banku pārstāvji.

Komisijas deputāti ministriem atgādināja par sarežģīto situāciju biodegvielas jomā. Apstiprinātā valsts programma paredz būtiskas subsīdijas biodegvielas ražotājiem, kuri, rēķinoties ar valsts atbalstu, ir ņēmuši kredītus ražošanas attīstībai. Taču krīzes apstākļos pieejamais subsīdiju apjoms ir vairākas reizes mazāks, nekā sākotnēji noteikts valsts programmā. Līdz ar to, nesaņemot valsts solītās subsīdijas, uzņēmēji nespēj atdot bankām kredītus un nonākuši maksātnespējas draudu priekšā.  

„Diskusija sniedza pārliecību, ka atbildīgie ministri izprot biodegvielas nozares nozīmību un problēmas, kā arī ir gatavi tās risināt,” komentējot sēdes iznākumu, atzina V.A.Krauklis.

„Pozitīvi vērtējams, ka arī finanšu ministrs diskusijas gaitā mainīja attieksmi pret valsts subsīdiju izmaksu biodegvielas nozarei - no skeptiskas sēdes sākumā līdz atbalstošai tās noslēgumā. Savukārt atbildību par nozares problēmas risinājumu uzņēmās ekonomikas ministrs, kurš jau 13.augusta sēdē iepazīstinās komisiju ar jauno valsts subsīdiju izmaksas grafika projektu,” norāda V.A.Krauklis. Komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka biodegvielas nozares attīstība valsts tautsaimniecībai sniedz jaunas darba vietas un papildu nodokļu ieņēmumus, turklāt biodegvielas pievienošanu fosilajai degvielai nosaka arī Eiropas Savienības prasības.

Arī zemkopības ministrs J.Dūklavs sēdē atzīmēja biodegvielas ražošanas lomu lauksaimniecības attīstībā. Biodegvielas ražotāji apņēmušies kā izejvielas iepirkt tikai Latvijā audzētus graudus un ir gatavi slēgt ar lauksaimniekiem arī ilgtermiņa līgumus. Tas sniegtu lauksaimniecības nozarei lielāku stabilitāti un pat ļautu palielināt graudaugu sējumu platības, norādīja zemkopības ministrs.

Savukārt finanšu ministrs atgādināja par situāciju valsts budžetā, norādot, ka būs nepieciešams vēl lielāks tā samazinājums. „Finanšu ministram jāatbild, lai mūsu izdevumi nepārsniegtu ieņēmumus. Taču valsts garantijas un subsīdijas nozīmē vēl lielāku valsts budžeta deficītu. Līdz ar to par attiecīgu summu būs jāsamazina izdevumi citās nozarēs,” skaidroja E.Repše.

Tomēr viņš atzina, ka biodegvielas ražošana ir pietiekami nozīmīga un valsts ir uzņēmusies saistības, kuras tai jāpilda. Tādēļ subsīdijām nepieciešamo finansējumu iespējams rast, pārdalot līdzekļus vai nu nozares iekšienē, vai arī starp nozarēm.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā