Saeimas komisija no atbildīgajiem ministriem prasīs skaidrību par biodegvielas nākotni

(04.08.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 5.augustā, uz sēdi aicinājuši ekonomikas ministru Arti Kamparu, zemkopības ministru Jāni Dūklavu un finanšu ministru Einaru Repši, lai kopīgi meklētu risinājumus biodegvielas nozares problēmām.

„Par biodegvielas ražošanu komisijā esam diskutējuši neskaitāmas reizes, taču jautājuma risināšana ierēdņu līmenī acīmredzot nav bijusi efektīva un progress šajā jomā nav jūtams. Lai šis jautājums iegūtu politisku virzību un tiktu koordinēts daudz nopietnāk, uz komisijas sēdi šoreiz esam aicinājuši trīs atbildīgo nozaru ministrus,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis norāda, ka patlaban biodegvielas jomā ir izveidojusies ļoti sarežģīta situācija. Apstiprinātā valsts programma paredz būtiskas subsīdijas biodegvielas ražotājiem, kuri, rēķinoties ar valsts atbalstu, ir ņēmuši kredītus ražošanas attīstībai. Taču krīzes apstākļos faktiskais subsīdiju apjoms ir vairākas reizes mazāks, nekā sākotnēji noteikts valsts programmā. 

„Ir pēdējais brīdis rast risinājumu un dot visiem biodegvielas ķēdē iesaistītajiem skaidru signālu par to, kas viņus sagaida tuvākajos gados. Vajag skaidru vīziju par degvielas ceļu - sākot no rapša lauka un beidzot ar sūkni degvielas uzpildes stacijā. Šī nozare neapšaubāmi ir perspektīva - pieaugot fosilās degvielas cenām, biodegviela kļūs aizvien konkurētspējīgāka. Mums ir svarīgi „ielekt” šajā vilcienā, jo tas nozīmē gan vietējās ražošanas attīstību, gan jaunas darbavietas, gan lielāku neatkarību no ārvalstu piegādātājiem, gan videi draudzīgāku un mūsdienīgāku pieeju degvielas ražošanai,” atzīst komisijas priekšsēdētājs.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks trešdien, 5.augustā, plkst.9.00 Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt