Saeimas komisija konceptuāli atbalsta Eiropas Investīciju bankas

(27.07.2009.)

Saeimas Ārlietu komisija pirmdien, 27.jūlijā, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru  tiek ratificēts garantiju līgums starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Eiropas Investīciju banku (EIB) par EIB aizdevumiem investīciju projektiem Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstīs.

Būdama ES dalībvalsts, Latvija līdz ar to ir arī EIB akcionāre un, tāpat kā citas ES valstis, ir apņēmusies proporcionāli savām iemaksām EIB sniegt bankai garantijas par Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģionu valstīm piešķirtajiem EIB aizdevumiem. Šim mērķim saskaņā ar likumprojektu valsts budžetā rezervēti līdzekļi 0,99 miljonu latu apmērā, kas atbilst maksimālajām teorētiskajām saistībām, kas šī līguma ietvaros Latvijai var rasties.

Kā komisijas sēdē skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvji, šie līdzekļi tiktu pieprasīti tikai gadījumā, kad EIB finansējumu saņēmušās valstis nespētu pildīt savas saistības un arī pašai EIB šo aizdevumu sniegšanai speciāli izveidota mehānisma līdzekļi būtu izsmelti. Tomēr šāda situācija, ka jāprasa garantiju līdzekļi no EIB dalībvalstīm, ir tīri teorētiska un līdz šim praksē tas nav noticis, uzsvēra ierēdņi.

Likumprojekts divos lasījumos vēl tiks skatīts Saeimā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima