Saeimas komisija: reģionu slimnīcas izdzīvos, ja spēs apvienoties

(17.07.2009.)

Medicīnas nākotne reģionos atkarīga no slimnīcu un pašvaldību spējas sadarboties un vienoties par katras iestādes specializāciju, izbraukuma sēdē, apmeklējot slimnīcas Aizkrauklē, Rēzeknē un Ludzā, kā arī Latgales novada rehabilitācijas centru „Rāzna”, secinājuši Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

„Patlaban ir skaidrs, ka ne valsts, ne pašvaldību rīcībā nav tik daudz līdzekļu, lai katrā slimnīcā saglabātu visus līdzšinējos pakalpojumus. Tādēļ slimnīcām un pašvaldībām ir savstarpēji jārunā un jāmeklē iespējas veidot apvienības. Apmeklējot slimnīcas, redzējām, ka katrā vietā ir kaut kas ļoti labs un būtu grēks to pazaudēt,” atzina Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka stacionāriem vajadzīga specializācija: „Tas ir svarīgi arī pacientiem, lai varētu saņemt kvalitatīvus pakalpojumus. Augstas raudzes speciālisti un specifiska aparatūra varbūt nebūs tik tuvu mājām, taču, ja reiz cilvēks būs slimnīcā, viņš varēs rēķināties ar patiešām kvalificētu palīdzību”.

Komisijas deputāts Valdis Ģīlis (TP) šodien apmeklēto Ludzas slimnīcu raksturoja kā vienu no modernākajiem Latvijas stacionāriem. „Telpas, diagnostika, ārstniecība, ķirurģija - viss te ir 21.gadsimta līmenī. Nav pārsteigums, ka šodien Ludzas un apkārtnes iedzīvotāji piketā ļoti aktīvi iestājās par savu slimnīcu,” norādīja Ģīlis.

Rēzeknes slimnīca būtu gatava iet apvienībā ar Ludzu un strādāt kopā, taču nav gatava pārņemt Ludzas slimnīcas kredītsaistības, kuras tā ar pašreiz pieejamo valsts finansējumu nespēj atmaksāt, skaidroja V.Ģīlis, uzsverot, ka šai situācijai jāmeklē saprātīgs risinājums.

A.Barča pauda gandarījumu, ka slimnīcu un pašvaldību vadītāji sāk meklēt kopīgu valodu un ir gatavi uz kompromisiem. „Tie, kas grib ieslēgties savā mājā, sakot, ka mēs esam paši labākie - ne ar vienu kopā neiesim, nupat sāk atskārst, ka ar šādu attieksmi šajos laikos var pazaudēt visu,” piebilda A.Barča.

Ņemot vērā iedzīvotāju un mediķu paustās bažas par veselības nozares attīstību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti Saeimas sesiju starplaikā apmeklē medicīnas iestādes valsts reģionos. 

Deputāti šodien, 17.jūlijā, iepazinās ar Latgales novada rehabilitācijas centra „Rāzna” un Ludzas slimnīcas darbu, bet 16.jūlijā apmeklēja Aizkraukles slimnīcu un Rēzeknes slimnīcu.
   
Jūlija sākumā komisija jau apmeklēja Preiļu, Balvu, Alūksnes un Smiltenes slimnīcas, bet augusta pirmajā pusē vairākās izbraukuma sēdēs deputāti plāno doties uz slimnīcām Kurzemes un Latgales pusē.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt