Saeimas deputāti: atbildīgajām institūcijām ir pienākums runāt atklāti par situāciju Parex bankā

(15.07.2009.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 15.jūlijā, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas aicināja gan AS Parex banka vadību, gan arī Latvijas Banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) atklāti runāt ar sabiedrību par situāciju Parex bankā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāte Baiba Rivža (ZZS) norādīja, ka sabiedrība ir neapmierināta ar situāciju un gaida atbildi par notiekošo Parex bankā, taču bankas slepenības plīvurs ir nodarījis daudz ļauna. „Nevar tā būt, ka Parex ir valsts valstī. Tā ir sabiedrības nauda, kas ir ieguldīta, un sabiedrība ir jāzina, kas notiek,” sēdē uzsvēra deputāte, aicinot gan Parex banku, gan arī uzraugošās institūcijas pārdomāt savu komunikāciju ar sabiedrību.

„Informācija kā ar stangām ir jāspiež ārā,” uzsvēra deputāte, norādot, ka sabiedrībai ir jāuzzina sēdē izskanējusī informācija, ka valsts nav zaudējusi savu naudu Parex bankā, ka Valsts kase saņem procentus no saviem ieguldītajiem līdzekļiem un ka jau tuvākajā laikā plānots uzsākt bankas pārdošanas procesu.

Komisijas sēdē FKTK vadītāja Irēna Krūmane deputātiem apliecināja, ka situācija Parex bankā ir stabila un ka tā sasniedz noteiktos uzraudzības rādītājus, tostarp arī likviditātes rādītāju, kas sasniedzis noteiktos 30 procentus. Arī Parex bankas prezidents Nils Melngailis norādīja, ka situācija bankā ir stabila un naudas plūsma patlaban ir vērtējama kā neitrāla. Tāpat N.Melngailis informēja, ka drīzumā plānots noslēgt darījumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par daļas Parex akciju pārdošanu.

FKTK vadītāja norādīja, ka ir jāvieš skaidrība par to, kam izmantots starptautiskais aizdevums. No saņemtā 701 miljona latu 305 miljoni latu novirzīti valsts parāda atmaksai, 22,5 miljoni latu - valsts budžeta vajadzībām, savukārt 163 miljoni - finanšu sektora stabilizācijai, tostarp daļas Parex sindicētā kredīta atmaksai.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš uzsvēra, ka galvenais komisijas sēdes sasaukšanas mērķis bija informācijas atklātības veicināšana, jo bieži vien nav skaidrības par masu medijos izskanējušās informācijas patiesumu.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka septembra beigās tiks sasaukta vēl viena komisijas kopēja sēde, lai skaidrotu aktuālāko informāciju par situāciju Parex bankā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem