Saeimas komisija: turpmākā iekšlietu sistēmas darbinieku apmācība jāveido pārdomāti

(15.07.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 15.jūlijā, pēc iepazīšanās ar Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) reorganizācijas gaitu, aicināja nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un rūpīgi izvērtēt, kāda iekšlietu sistēmas darbinieku apmācības sistēma veidojama nākotnē.  

Komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš sēdē norādīja, ka, plānojot turpmāku iekšlietu sistēmas darbinieku apmācību, ir jāievēro klasiska sistēmu veidošanas sistēma - izvirzot konkrētus mērķus, uzdevumus un ņemot vērā resursu pieejamību. „Šobrīd galvenais ministres un pārējo iesaistīto amatpersonu uzdevums ir izveidot stabilu sistēmu, kas darbosies arī nākotnē,” uzsvēra J.Dalbiņš.

Valdība ir pieņēmusi lēmumu par Policijas akadēmijas likvidāciju, taču patlaban vissvarīgākais ir nodrošināt, lai iekšlietu institūcijas nezaudētu kadru sagatavotības līmeni, uzskata J.Dalbiņš. Viņš atzina, ka vēl joprojām ir ļoti daudz organizatorisku, juridisku un tehnisku jautājumu, tostarp - kā turpmāk darbosies Valsts policijas koledža, kurš nākotnē sagatavos otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības speciālistus, kas notiks arī materiāltehniskajiem resursiem un kas pārņems LPA studentus.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece komisijas sēdē norādīja, ka šobrīd ir izveidota darba grupa, kas jau patlaban nodarbojas ar šo jautājumu risināšanu, un apliecināja, ka jau augusta nogalē komisijai varēs sniegt detalizētu informāciju par LPA reorganizācijas gaitu. Ministre deputātus informēja, ka daļu studentu ir piekritusi pārņemt Latvijas Universitāte, savukārt uz akadēmijas telpām plāno pārcelties Valsts policijas koledža. Vienlaikus tiks stiprinātas policijas, ugunsdzēsēju un robežsardzes koledžas.

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka akadēmijas mācībspēki ir ļoti liela vērtība, tādēļ tos ir jāizmanto, veidojot turpmāko iekšlietu sistēmas darbinieku apmācības sistēmu.

Ministre deputātiem apliecināja, ka Policijas akadēmijas likvidēšana bija vienīgais pareizais lēmums, jo naudas LPA uzturēšanai nākamgad nebūs, turklāt tiesību zinātņu speciālisti var tikt apmācīti citās Latvijas augstskolās.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt