Saeimas komisija iepazīstas ar jauno Labklājības ministrijas struktūru

(15.07.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, iztaujāja Labklājības ministrijas (LM) ierēdņus par darbu pēc Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas (BĢSILM)  un Sociālo pakalpojumu pārvaldes (SPP) funkciju pārņemšanas.

Deputāti noskaidroja, ka, pārņemot šo iestāžu pienākumus, uz ministriju pārgājusi tikai daļa abu iestāžu darbinieku. Darbiem, kurus SPP veica 46 darbinieki, ministrijā tagad izveidotas 23 darba vietas. Savukārt BĢSILM funkcijas 59 cilvēku vietā tagad veiks 44 darbinieki.

Ministrijas pārziņā tagad ir bērnu un ģimenes lietu politika, ārpusģimenes aprūpe, bērnu tiesību aizsardzība, valsts sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanas koordinācija, kā arī virkne citu pienākumu.

Deputāts Aigars Štokenbergs norādīja, ka jaunā ministrijas struktūra paredz daudzas politikas plānošanas nodaļas, kas acīmredzot katra strādās strikti savā likumdošanas lauciņā, un tas īsti neatbilstot izpratnei par īstām strukturālajām reformām. Viņš aicināja domāt plašāk un veidot koordinētu sociālo politiku, kas nodrošinātu iedzīvotājiem sociālās drošības tīklu, nevis „ķeseles, ar kurām katrs departaments mēģinās noķert savu klientu”. 

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča pauda bažas par iedzīvotāju sociālo drošību reģionos pēc novadu izveides, jo pastāv bažas, ka atsevišķos novados varētu netikt veidoti sociālie dienesti. LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs apliecināja, ka ministrija drīzumā organizēs tikšanos ar visu jaunizveidoto novadu vadītājiem, lai runātu par sociālo situāciju krīzes apstākļos un kopīgi gatavotos gaidāmajai „bargajai ziemai”.

Norādot uz dažkārt zemo ministrijas ierēdņu sagatavoto likumprojektu kvalitāti deputāte Silva Bendrāte (JL) taujāja, kā ministrijā tiek nodrošināts, lai darbinieki nepavada laiku interneta portālos vai spēlējot datorspēles. LM vadība atbildēja, ka no ministrijas datoriem ir liegta piekļuve gan portālam „draugiem.lv”, gan citiem interneta resursiem, un līdztekus pastāv mehānisms, kā vadītāji kontrolē savu padoto darbu.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) interesējās, kas mainīsies LM audita departamenta darbā, jo līdz šim visus būtiskos pārkāpumus nozarē konstatējusi Valsts kontrole, nevis pati ministrija. Valsts sekretārs R.Beinarovičs skaidroja, ka ministrija domā par nozares audita struktūrvienību centralizāciju un funkciju pārskatīšanu. Patlaban audita struktūrvienības esot palikušas tikai pašā ministrijā, kā arī Nodarbinātības valsts aģentūrā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā