Saeimas komisija atbalsta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanu

(14.07.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 14.jūlijā, izskatot Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) ziņojumu, atbalstīja Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) apvienošanu.

„Komisija konceptuāli atbalsta abu sabiedrisko raidorganizāciju apvienošanas projektu un aicina Nacionālo radio un televīzijas padomi nedēļas laikā iesniegt informāciju par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, savukārt mēneša laikā ziņot par abu mediju 2010.gada budžeta perspektīvu,” informēja komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

„Abiem medijiem ir nopietni jāpārskata savas finanses un jāsaimnieko daudz efektīvāk, jo ir skaidrs, ka nākamgad papildu līdzekļus rast nebūs iespējams,” uzsvēra I.Circene.

NRTP ziņojumā norādīts, ka, valsts budžeta dotāciju samazinot par 40 procentiem, LTV budžets saruks par 3,8 miljoniem latu, savukārt LR - par 2,1 miljonu latu. Lai panāktu bezdeficīta budžetu, ziņojumā kā iespējamais risinājums piedāvāts slēgt LTV 7, uz pusi samazināt orģinālraidījumu skaitu LTV 1, slēgt Latvijas Radio kori, bērnu ansambli „Dzeguzīte”, LR 3 programmu „Klasika” un veikt citus samazinājumus.

Sākotnēji LTV un LR plānots apvienot juridiski, un to iespējams realizēt 8 - 9 mēnešu laikā. NRTP nesaskata šķēršļus, lai vēl šogad tiktu paveikti likumdošanas darbi, kas nodrošinātu mediju juridisko apvienošanas tiesiskos pamatus, deputātus informēja NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Savukārt ilgtermiņā tiek paredzēts, ka mediji mainīs savas darbības modeļus un tehnoloģisko bāzi. Tāpat tiek paredzēts, ka apvienotais uzņēmums pārcelsies uz jaunu ēku, iespējama pat daļēja radošā personāla apvienošana. Pilnīga apvienošana prasīs trīs līdz četrus gadus.

Atgādinām, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 26.maijā uzdeva NRTP līdz 1.jūlijam veikt funkcionālo un finansiālo auditu, lai izvērtētu LTV un LR apvienošanas lietderību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde