Solvita Āboltiņa tiekas ar Gruzijas ārlietu ministru (foto)

(03.07.2009.)

Gruzija ir ciešs Latvijas sadarbības partneris, un tā var rēķināties ar Latvijas atbalstu starptautiskajās attiecībās, piektdien, 3.jūlijā, tiekoties ar Gruzijas ārlietu ministru Grigolu Vašadzi (Grigol Vashadze), akcentēja Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

„Vēlos apliecināt, ka Latvija ir Gruzijas sabiedrotais un draugs,” uzsvēra S.Āboltiņa, abu valstu attiecības raksturojot kā ļoti aktīvas un ciešas. Tam par apliecinājumu ir gan regulāras amatpersonu vizītes, sadarbība parlamentu, valdību, pašvaldību un nevalstisko organizāciju līmenī, gan arī parakstītie sadarbības līgumi.

S.Āboltiņa kā piemēru minēja faktu, ka Gruzija ir viena no retajām valstīm, ar kuru Saeimas Eiropas lietu komisijai noslēgts īpašs sadarbības memorands. „Realizējot Eiropas Savienības Kaimiņattiecību politiku, Gruzija vienmēr būs Latvijas prioritāte,” teica Saeimas priekšsēdētāja biedre.

G.Vašadze pateicās par atbalstu, kādu Latvijas parlaments līdz šim sniedzis Gruzijai. „Šeit patiešām ir daudz Gruzijas draugu, un tas īpaši labi bija redzams Gruzijai tik smagajā konflikta laikā pagājušā gada augustā,” atzina ārlietu ministrs. Viņš norādīja, ka Gruzijai arī turpmāk būs noderīga Latvijas eiroatlantiskās integrācijas pieredze. „Gruzijai ir ļoti nozīmīgi Latvijas padomi, un mēs tos ņemam vērā mūsu ceļā uz NATO un Eiropas Savienību,” uzsvēra ārlietu ministrs.

Runājot par Gruzijas drošības situāciju, G.Vašadze pauda viedokli, ka Krievija šobrīd nepilda parakstītā pamiera noteikumus. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Krievija turklāt nevēlas lieciniekus Dienvidosetijā un Abhāzijā veiktajiem cilvēktiesību pārkāpumiem un etniskajai tīrīšanai, tādēļ šajās teritorijās neielaiž starptautiskos novērotājus.

Tāpat tikšanās laikā tika skarta globālā ekonomiskā krīze. Puses bija vienisprātis, ka krīze mazās valstis mudina sadarboties vēl vairāk. Ņemot vērā mazo valstu ierobežoto tirgu, tām nepieciešams meklēt jaunus sadarbības partnerus. Arī Latvijas un Gruzijas ekonomiskajā sadarbībā vēl ir daudz neizmantota potenciāla.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde