Saeimas komisija atzinīgi vērtē bērnu atbalsta centra „Rasas pērles” izveidi

(02.07.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, apmeklējot nesen atklāto Latgales Reģionālo atbalsta centru vardarbībā cietušajiem bērniem „Rasas pērles”, atzinīgi novērtēja centra izveidē ieguldīto darbu. Deputāti pauda cerību, ka tas ļaus arī šajā reģionā turpmāk sniegt pilnvērtīgu palīdzību vardarbībā cietušajiem bērniem. 

„Jaunizveidotais centrs ir brīnums, kas ļaus no vardarbības cietušajiem bērniem saņemt nepieciešamo terapijas kursu tiem īpaši labvēlīgā vidē sirsnīgu audzinātāju, sociālo darbinieku un psihologu aprūpē,” norāda komisijas priekšsēdētājas biedre Silva Bendrāte. „Jo vairāk Latvijā būs šādi centri, jo lielāka būs iespēja emocionāli cietušajiem bērniem izrauties no nolemtības, redzot, ka var dzīvot arī citādi,” uzskata S.Bendrāte.  

Centrā „Rasas pērles” vienlaikus varēs uzturēties 25 līdz 30 bērni, un tas nodrošinās rehabilitācijas pakalpojumus vardarbībā cietušajiem bērniem no zīdaiņa vecuma līdz 18 gadiem. Bērniem tiks piedāvātas gan tematiskas nodarbības un fizisko veselību uzlabojošas aktivitātes, gan arī iespēja attīstīt savas darba prasmes, iekopjot piemājas dārzu un rūpējoties par apkārtējo vidi.

Sociālo un darba lietu komisijas deputāti izbraukuma sēdē apmeklēja arī Preiļu, Balvu, Alūksnes un Smiltenes slimnīcas, lai noskaidrotu, kā nākotnē tiks organizēts šo slimnīcu darbs. Komisijas deputāti secināja, ka vislabāk veselības aprūpes sistēmu reģionos būtu reorganizēt, veidojot slimnīcu apvienības, kas vienlaicīgi ļautu saglabāt medicīnas darbinieku darba vietas un saņemt finansiālo atbalstu slimnīcu attīstībai, skaidro komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Vērtējot nākotnes perspektīvas, komisijas priekšsēdētāja norāda, ka slimnīcu apvienošana reģionos ļaus saglabāt plašu ārstniecības pakalpojumu klāstu, mudinot slimnīcas specializēties konkrētā medicīnas nozarē. „Ļoti svarīgi ir rīkoties tā, lai arī turpmāk pilnvērtīgi tiktu nodrošināta iespēja reģionu iedzīvotājiem saņemt visu nepieciešamo ārstniecisko palīdzību,” pauž A.Barča.

„Mūsu komisijā ir vērsušies vairāki slimnīcu vadītāji, un mēs esam gatavi kļūt par starpniekiem, lai palīdzētu sekmīgi īstenot veselības aprūpes sistēmas reformu. Esam ieplānojuši arī turpmāk uzraudzīt reformas gaitu un doties komisijas izbraukuma sēdēs uz Kurzemi, Latgali un Vidzemi,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Plānots, ka Sociālo un darba lietu komisija 15.jūlijā uz sēdi aicinās veselības ministri Baibu Rozentāli, lai uzklausītu ministres viedokli par plānotajām izmaiņām veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem