Saeima nolemj autoceļu nodevas ieviešanu atlikt līdz 2011.gadam

(29.06.2009.)

Saeima pirmdien, 29.jūnijā, otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavotos grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, kas paredz nodevu par valsts galveno autoceļu lietošanu ar kravas transportlīdzekļiem ieviest no 2011.gada 1.janvāra.

Nevalstiskās organizācijas vairākkārt vērsušās valdībā ar aicinājumu šajos ekonomiskās krīzes apstākļos nepalielināt finansiālo slogu autopārvadātājiem, un valdība šo aicinājumu atbalsta, norāda likumprojekta autori.

Tāpat nodevas ieviešana jāatliek, jo pagaidām nav izdevies ar Krieviju un Baltkrieviju vienoties par izmaiņām starpvaldību nolīgumos par automobiļu starptautisko satiksmi. Šie nolīgumi spēkā esošajā redakcijā paredz savstarpējus atbrīvojumus no nodokļiem un valsts nodevām, kas saistītas ar autoceļu izmantošanu vai uzturēšanu. Līdz ar to vienpusēja autoceļu lietošanas nodevas ieviešana būtu minēto starpvaldību nolīgumu pārkāpums.

Likumā precizēta arī nodevu atmaksas kārtība un noteikts, ka lēmumu par nodevas atmaksāšanu pieņems administrators - Autotransporta inspekcija. Nodevas atmaksa notiks no Satiksmes ministrijas valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmas pašu ieņēmumiem 15 dienu laikā pēc nodevas maksātāja pamatota iesnieguma iesniegšanas administratoram.

Paredzēts, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā 2009.gada 1.jūlijā.

Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā otrajā galīgajā lasījumā tika pieņemti 79 deputātiem balsojot „par”.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta