Saeima atbalsta grozījumus Konkurences likumā

(18.06.2009.)

Ceturtdien, 18.jūnijā, Saeima otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotos grozījumus Konkurences likumā, kas novērš lielveikalu iespējas Latvijas ražotājiem uzspiest netaisnīgus līguma nosacījumus.

Raksturojot likuma grozījumu būtību, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Dzintars Zaķis (JL) Saeimas sēdē uzsvēra, ka tie izlīdzina konkurence starp tirgotājiem un piegādātājiem. „Turpmāk veikalu ķēdes nevarēs no ražotājiem pieprasīt nedz maksājumus, nedz atlaides, nedz par preču piegādi, nedz par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā vai nez par kādiem tirdzniecības veicināšanas pasākumiem,” skaidroja Dz.Zaķis.

Tāpat likuma izmaiņas nosaka termiņu, kādos tirgotājam ar ražotāju jānorēķinās par svaigu pārtikas produktu realizāciju. Grozījumu izstrādē bija iesaistīti gan tirgotāju, gan ražotāju, gan arī konkurences uzraugu pārstāvji un ir atrasts kompromiss, ka norēķinu termiņu nosaka tikai precēm, kas ātri bojājas, atzina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Vents Armands Krauklis.

Turpmāk tirgotājam par piegādātajām pārtikas precēm, kuru derīguma termiņš ir īsāks par 20 dienām, būs jānorēķinās 30 dienu laikā.

Pamatojot šādas prasības nepieciešamību, pārtikas ražotāji vairākkārt uzsvēruši, ka šobrīd naudas aprite ir pārāk lēna un īpaši laikā, kad visiem uzņēmējiem trūkst apgrozāmo līdzekļu, lauksaimnieki piespiedu kārtā kreditē tirgotājus.

Turpmāk par netaisnīgu un nepamatotu tiks uzskatīta maksājumu un atlaižu piemērošana vai uzspiešana par preces piegādi un izvietošanu veikala plauktos. Prasība neattieksies uz objektīvi pamatotiem maksājumiem par jaunas, patērētājiem nezināmas preces virzīšanu tirgū.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 2009.gada 1.septembrī.

Grozījumi Konkurences likumā otrajā galīgajā lasījumā tika pieņemti 86 deputātiem balsojot „par”, nevienam deputātam nebalsojot „pret” un nevienam neatturoties.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt