Saeima skatīs priekšlikumus stingrākai dzimumnoziedznieku kontrolei

(17.06.2009.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, trešajā lasījumā skatīs grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas regulēs kārtību, kādā bāriņtiesas un policija saņems informāciju par personām, kuras veikušas dzimumnoziegumus pret bērniem. 

Izmaiņas paredz, ka brīvības atņemšanas iestādes, pirms atbrīvot personas, kuras notiesātas par vardarbīgiem noziegumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību, informāciju par šiem notiesātajiem nosūtīs bāriņtiesai un policijai atbilstoši notiesātā deklarētajai vai izvēlētajai dzīvesvietai. Informācijā būs jānorāda notiesātās personas vārds, uzvārds, personas kods un Krimināllikuma pants, pēc kura šī persona  bija notiesāta.

Bāriņtiesas informāciju par personām, kas izcietušas sodu par dzimumnoziegumiem, saņems arī no Valsts probācijas dienesta uzreiz pēc šo personu reģistrēšanas dienestā. Tāpat probācijas dienests bāriņtiesai nekavējoties nosūtīs informāciju par tā uzraudzībā esošu klientu, par kuru iegūtas ziņas, kas rada pamatotas aizdomas par bērna veselības, dzīvības un pilnvērtīgas attīstības apdraudējumu gadījumos, ja šī persona dzīvo vai plāno dzīvot ģimenē ar bērniem. 

Likuma izmaiņas palīdzēs uzlabot bērnu aizsardzību pret seksuālu vardarbību, norāda likumprojekta izstrādātāji. Līdz šim par bērnu tiesību aizsardzību atbildīgajām institūcijām nebija pietiekamas informācijas par to uzraudzības teritorijā dzīvojošām personām, kuras vienu vai jau bijušas tiesātas par dzimumnoziegumiem. 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī