Saeima novērš „staigāšanu” starp frakcijām un samazina izdevumus

(11.06.2009.)

Saeima ceturtdien,11.jūnijā, divos lasījumos kā steidzamus pieņēma grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz novērst iespēju Saeimas deputātam pāriet no vienas parlamenta frakcijas citā, kā arī samazināt pabalstu un kompensāciju apmēru parlamenta deputātiem. 

„Ar šiem grozījumiem tiks novērsta deputātu „staigāšana” no vienas frakcijas uz citu, par ko pamatoti esam saņēmuši vēlētāju aizrādījumus. Nav pareiza situācija, kad no viena saraksta ievēlēts deputāts pāriet citā frakcijā, lai gan vēlētājs ir devis viņam mandātu pildīt konkrētu programmu, un tādējādi šādas politiskās „staigāšanas” leģitimitāte ir stipri apšaubāma. Protams, ja deputāts vēlas distancēties no viņa pārstāvētā politiskā spēka, kārtības rullis viņam aizvien paredz iespēju kļūt par deputātu, kas nepieder ne pie vienas frakcijas,” uzsver par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Grozījumi paredz izmaiņas parlamenta frakciju veidošanā, nosakot, ka viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju un nevar iestāties citā frakcijā. Tādējādi tiek novērsta situācija, ka deputāti, kas ievēlēti no viena vēlēšanu saraksta, parlamentā var veidot pavisam cita politiskā spēka frakciju. Jaunā norma stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.

Saskaņā ar grozījumiem tiek samazinātas deputātiem izmaksājamās kompensācijas. No 1.jūlija par 20 procentiem plānots samazināt kompensācijas par deputātu transporta izdevumiem, bet kompensācijas sakaru izdevumiem noteiktas par 30 procentiem mazākas. Savukārt no 1.septembra par 20 procentiem tiks samazinātas īres kompensācijas tiem deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā un kuriem deputāta pilnvaru realizēšanai nepieciešams īrēt dzīvojamo telpu vai viesnīcu galvaspilsētā.

Tāpat tiks samazināts pabalsts deputātiem ar tā dēvēto „mīksto mandātu”, kas tiek izmaksāts, izstājoties no Saeimas sastāva. Proti, piedāvātie grozījumi paredz no trim līdz vienai mēnešalgai samazināt vienreizējā pabalsta apjomu deputātiem, kuru mandāts izbeidzas sakarā ar to, ka tiek atjaunots mandāts deputātam, kurš atgriežas Saeimā pēc darba valdībā vai kārtības ruļļa 13.panta trešajā daļā minētā atvaļinājuma. 

V.Muižniece atgādina, ka deputāti, kuri šajās vēlēšanās ievēlēti Eiropas Parlamentā vai pašvaldībā, atstājot darbu Saeimā, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli pabalstus nesaņems.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā