Saeimas komisija: pirms psihiatrijas jomas reformām rūpīgi jāvērtē ekonomiskais ieguvums

(09.06.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 9.jūnijā, pēc tikšanās ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem un nozaru ekspertiem aicināja rūpīgi izvērtēt ekonomisko izdevīgumu, pārceļot psihiatrijas slimnīcu no Tvaika ielas Rīgā uz Biķerniekiem.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene norādīja, ka komisija ikdienā saņem vēstules, kurās paustas bažas par gaidāmajām reformām psihiatriskās aprūpes jomā. „Šajā krīzes laikā mums ir jādomā par ikvienu iespēju ietaupīt līdzekļus veselības aprūpes jomā, tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi izvērtēt ekonomiskos aprēķinus, kādu labumu šāda psihiatrijas slimnīcas pārcelšana dos sabiedrībai. Biķernieku aprīkošanai atbilstoši visām psihiatrijas pacientu aprūpes prasībām būtu nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi, un mums ir bažas, vai reforma dos gaidītos ietaupījumus,” uzsvēra I.Circene.

Reorganizācijas ietvaros Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru (RPNC) paredzēts iekļaut Rīgas Austrumu slimnīcu apvienībā. Biķernieku slimnīcu plānots pārvietot uz Gaiļezeru, RPNC - uz Biķerniekiem, savukārt Tvaika ielas īpašumu - pārdot. Kā norādīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Juris Bundulis, tiek plānots krass veselības jomas budžeta samazinājums, un pie plānotā samazinājuma stacionārajai aprūpei visu sistēmu uzturēt nav iespējams. 

RPNC pārstāvji norādīja, ka patlaban nav skaidrs nedz centra pārvietošanas plāns, nedz arī saimnieciskie un ekonomiskie ieguvumi, tādēļ gan centra, gan arī Biķernieku slimnīcas darbinieki ir savākuši parakstus pret šādu rīcību. RPNC ir aprīkots atbilstoši psihiatrijas pacientu aprūpes prasībām, vienlaicīgi nodrošinot arī konfidencialitāti, kas Biķerniekos patlaban nav iespējams. Turklāt RPNC labiekārtošanai un jaunas slimnīcas celšanai 2007.gadā ņemts 18,5 miljoni latu liels kredīts, komisijas sēdē noskaidroja deputāti.

„Jūs varat iedot psihiatrijas pacientiem kaut Rundāles pili, taču tas nedos nekādu labumu, ja šī vieta neatbilst visām prasībām. Protams, ka vispirms ir jāvērtē ekonomiskais ieguvums, tādēļ varbūt vajadzētu apsvērt iespēju pārcelt Biķerniekus uz Gaiļezeru, tādējādi padarot efektīvāku Gaiļezera slimnīcas darbu, taču nemainīt psihiatrijas centra atrašanās vietu,” teica I.Circene.

VM pārstāvis deputātiem apliecināja, ka pirms galīgā lēmuma pieņemšanas par RPNC reorganizāciju tiks veikti aprēķini, ar kuriem tiks iepazīstināta arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. „Mēs izvēlēsimies tādu variantu, kas būs ekonomiski izdevīgāks un sniegs labumu arī pacientiem,” solīja J.Bundulis.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā