Saeimas komisija aicina nepieļaut vecāka gadagājuma cilvēku diskrimināciju darba tirgū

(05.06.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 5.jūnijā, atbalstīja nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju aizsardzības ministru padomei, kurā tiek aicināts nodrošināt aktīvu un cienīgu novecošanos visiem cilvēkiem.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle norādīja, ka patlaban novecošanās ir viens no būtiskākajiem ES izaicinājumiem un, pasliktinoties demogrāfiskai situācijai, ir ļoti svarīgi izvērst spēcīgu valsts politiku, kas nodrošinātu vecāka gadagājuma cilvēku integrāciju darba tirgū.

„Patlaban krīzes laikā mēs varam novērot, ka darba devēji nereti dod priekšroku gados jauniem darbiniekiem, nenovērtējot vecāku cilvēku pieredzi un lojalitāti. Nenoliedzami, ir ļoti daudz jauniešu, kuri ir apliecinājuši sevi kā centīgus un spējīgus darbiniekus, tomēr šajā ekonomiskajā situācijā nedrīkst pieļaut vecāka gadagājuma cilvēku diskrimināciju. Šo cilvēku dzīves un darba pieredze bieži vien ir patiešām neatsverama, un mums ir jānodrošina atbalstu tām iedzīvotāju grupām, kuru situācija krīzes ietekmē būtiski pasliktinājusies,” teica V.Paegle.

Arī komisijas deputāte Vineta Muižniece (TP), runājot par nodarbinātības politiku, uzsvēra, ka cilvēkus darba tirgū nedrīkst vērtēt pēc vecuma pazīmēm, bet gan pēc to pieredzes un kompetences.

Vecāka gadagājuma sievietes un vīrieši darba tirgū bieži vien sastopas ar nopietniem izaicinājumiem, tostarp pieprasījumu pēc mobilāka darbaspēka un dzimumu stereotipiem, kas īpaši sievietes pakļauj augstākam nabadzības riskam vecumdienās, liecina atbildīgo ierēdņu sniegtā informācija.

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti aicināja īstenot tādu aktīvās novecošanās politiku, kas uzlabotu vecāku cilvēku situāciju sabiedrībā un darba tirgū. Ir būtiski īstenot atbalsta pasākumus vecāka gadagājuma sieviešu nodarbinātībai, kā arī attīstīt aprūpes pakalpojumus vecākiem cilvēkiem. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde