Saeima lems par grozījumiem Noguldījumu garantiju likumā

(03.06.2009.)

Saeima ceturtdien, 4.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Noguldījumu garantiju likumā, kas paredz pilnveidot noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas procedūru bankas maksātnespējas gadījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavotie grozījumi paredz, ka noguldījumu piesaistītājam savos grāmatvedības reģistros būs jānodrošina skaidra un patiesa informācija par visiem noguldītājiem, kuriem izmaksājama garantētā atlīdzība, un atlīdzības apmērs. Informācija būs jāatjauno vismaz vienu reizi dienā, lai reģistros atspoguļotu aktuālo garantēto noguldījumu apmēru. Tas nepieciešams, lai paātrinātu garantētās atlīdzības izmaksu noguldītājiem, uzsver likumprojekta izstrādātāji.

Garantēto atlīdzību izmaksās no Noguldījumu garantiju fonda ar banku starpniecību. Lai nodrošinātu noguldītāju intereses, priekšroka būs jādod bankai, kas paredz noguldītājiem labvēlīgākus nosacījumus garantētās atlīdzības saņemšanai.

Noguldītāji bankas maksātnespējas gadījumā patlaban var saņemt garantēto atlīdzību līdz 50 tūkstošiem eiro. To pēc banku sastādītiem sarakstiem izmaksā 20 darba dienu laikā. 

Izmaiņas likumā noteiks, ka, lai nodrošinātu pietiekamu līdzekļu uzkrāšanu fondā pēc garantētās atlīdzības izmaksas, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) varēs paaugstināt noguldījumu piesaistītāju maksājumus garantiju fondā. Ja kredītiestāde būs nokavējusi noteikto maksājumu termiņu vairāk par 30 dienām, FKTK varēs brīdināt par izslēgšanu no dalības noguldījumu garantiju fondā. Savukārt izslēgt no fonda varēs, ja kredītiestāde pēc brīdinājuma visus maksājumus nebūs veikusi 12 mēnešus.

Grozījumi precizē Latvijas noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieku loku, nosakot, ka Noguldījumu garantiju likuma noteikumi attiecas uz Latvijā reģistrētām bankām un to filiālēm, krājaizdevu sabiedrībām, ārvalstu banku filiālēm Latvijā, kā arī uz dalībvalstīs reģistrētu banku filiālēm Latvijā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā