Saeima trešajā lasījumā lems par jaunu Pasta likumu

(03.06.2009.)

Ceturtdien, 4.jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā skatīs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavoto Pasta likuma projektu, kas paredz vienotu regulējumu visiem pasta pakalpojumu tirgus dalībniekiem.

Likumā daļu pasta pakalpojumu paredzēts noteikt kā universālo pakalpojumu. Tas radīs priekšnoteikumus pasta pakalpojumu, tostarp abonēto preses izdevumu piegādes, garantētai saņemšanai lietotājiem visā Latvijas teritorijā.

Likuma mērķis ir ne tikai nodrošināt pasta pakalpojumu pieejamību, bet arī attīstīt konkurenci pasta nozarē. Likums noteiks vienotu tiesisko regulējumu pasta pakalpojumu sniegšanas jomā visiem pasta pakalpojuma tirgus dalībniekiem - tas attieksies ne tikai uz VAS „Latvijas Pasts”, bet arī kurjeru, eksprespasta firmām un citiem komersantiem.

Likums noteiks lietotāju, pasta komersantu un valsts pārvaldes iestāžu kompetenci, tiesības un pienākumus, kas saistīti ar pasta nozares regulēšanu, pasta tīkla nodrošināšanu un pasta pakalpojumu sniegšanu.

Komersantam būs tiesības uzsākt pasta pakalpojumu sniegšanu, ja tas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai būs iesniedzis reģistrācijas paziņojumu. Saskaņā ar likumprojektu visiem pasta komersantiem jāievēro un jāizpilda pasta nozari regulējošo normatīvo aktu prasības, piedāvātajiem pasta pakalpojumiem jābūt lietotājiem pieejamiem, jānodrošina lietotāju datu aizsardzība, kā arī jāsamaksā valsts nodeva par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu.

Kā regulējami sabiedriskie pakalpojumi tiks noteikti iekšzemes vai starptautiskie vēstuļu korespondences sūtījumi, iekšzemes vai starptautiskās pasta paku piegādes, tāpat arī iekšzemes vai starptautisko ekspresvēstuļu un eksprespaku piegādes.

Jauna Pasta likuma izstrāde bija nepieciešama, jo šobrīd spēkā esošais likums ir novecojis, un kopš tā pieņemšanas 1994.gadā pasta nozare ir būtiski mainījusies. Likumā precizēta terminoloģija, definēti līdz šim trūkstošie jēdzieni un iekļauts atsevišķu jautājumu regulējums, kas nav līdzšinējā likumā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā