Saeima lems par jauno Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu

(03.06.2009.)

Saeima ceturtdien, 4.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par jauno Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu. Tas attieksies uz visu dzīvojamo māju pārvaldīšanu neatkarīgi no tā, kas ir mājas īpašnieks un kāda ir tās platība.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sagatavotais likums noteiks dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašnieku, kā arī māju pārvaldnieku un apsaimniekotāju tiesības un pienākumus.

Mājas īpašniekam būs pienākums nodrošināt dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, kas aptver arī obligāti veicamos pasākumus, tostarp energoefektivitātes minimālo prasību nodrošināšanu. Minimālās mājas siltumnoturības prasības, kā arī renovācijas un rekonstrukcijas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Jaunais likums ieviesīs dzīvojamās mājas pārvaldnieka amatu, kas būs kā starpnieks starp mājas vai privatizētā dzīvokļa īpašnieku un apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju. Daudzdzīvokļu mājas pārvaldniekam būs nepieciešama profesionālā izglītība, un viņam būs jāreģistrējas. Ja nams netiks pienācīgi apsaimniekots, piemēram, radīs draudus iedzīvotāju dzīvībai, veselībai, drošībai, īpašumam vai videi, attiecīgā pašvaldība varēs iecelt norīkoto pārvaldnieku. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums paredz, ka mājas īpašniekam un pārvaldniekam būs jānoslēdz mājas pārvaldīšanas līgums. Šāds līgums saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu būs jāslēdz arī privatizēto dzīvokļu īpašniekiem. Spēkā esošie māju pārvaldīšanas līgumi līdz 2011.gada 31.decembrim būs jāsaskaņo ar jaunā likuma noteikumiem, lai nodrošinātu vienveidīgu māju pārvaldīšanu.

Ikvienai dzīvojamajai mājai līdz 2011.gada 31.decembrim būs jāiekārto mājas lieta, kurā būs mājas pamatdokumenti - zemesgrāmatu un dzīvokļa īpašuma inventarizācijas akti, mājai piesaistītā zemesgabala robežu plāns un līgums par piesaistītā zemesgabala lietošanu. Tāpat lietā glabāsies mājas īpašnieka, valsts dzīvojamās mājas valdītāju un dzīvokļu īpašnieku saraksts un mājas tehniskā pase, kā arī ar pārvaldīšanu saistītie dokumenti - mājas pārvaldīšanas līgums, dzīvokļu īpašnieku izveidoto biedrību, kapitālsabiedrību vai kooperatīvo sabiedrību statūti, mājas īpašnieka pieņemtie lēmumi un citi dokumenti. Mājas lieta glabāsies pie mājas īpašnieka, bet, ja mājai būs vairāki īpašnieki, - pie mājas pārvaldnieka.

Paredzēts, ka jaunais Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt