Enerģētikas apakškomisija situāciju biodegvielas nozarē lūgs skaidrot atbildīgajiem ministriem

(02.06.2009.)
Saeimas Enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 2.jūnijā, pauda neapmierinātību ar atbildīgo ierēdņu darbu, sagatavojot obligātā biodegvielas piejaukuma ieviešanu un sniedzot nepietiekamu atbalstu biodegvielas ražotājiem, un lēma uz komisijas sēdi aicināt atbildīgos ministrus, lai iepazītos ar viņu skaidrojumu par radušos situāciju.

„Redzams, ka iepriekš norunātajā termiņā nepieciešamos priekšdarbus veikt praktiski nav iespējams un no 1.jūlija ieviest obligāto piecu procentu biodegvielas piejaukumu nevarēs. Esam neapmierināti ar atbildīgo iestāžu darbu un gatavi asākai rīcībai. Ne mazāk svarīgs ir jautājums par atbalsta mehānismiem biodegvielas ražošanas nozarei, jo šobrīd valdošā neskaidrība var novest pie nozares bankrota,” skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

„Lai skaidrotu iespējas maksimāli ātri ieviest obligāto piejaukumu fosilajai degvielai un atbalsta apjomus ražotājiem, acīmredzot ir jāstrādā augstākā līmenī un jātiekas ar ministriem, kas pārvalda visas trīs jomas ? ekonomiku, finanses un zemkopību,” uzsvēra V.A.Krauklis.

Apakškomisijas deputāte Karina Pētersone (LPP/LC) apliecināja, ka ministriju nespēja rīkoties rada neizpratni un, nesaņemot pienācīgu izpildvaras skaidrojumu, viņas pārstāvētā frakcija gatavos pieprasījumu Ministru prezidentam.

„Izskatās, ka Ekonomikas ministrija ir iecerējusi biodegvielas obligāto piejaukumu ieviest no nākamā gada 1.janvāra un uz to arī viss virzās. Šobrīd Latvija ir sasniegusi aptuveni 200 tūkstošu tonnu ražošanas jaudas. Zemnieki ir pateikuši „jā” rapša audzēšanai, „jā” ir pateikuši arī biodegvielas ražotāji, taču šobrīd visu aptur birokrātu „nē”,” teica Latvijas Biodegvielu asociācijas prezidents Daumants Znatnajs.



Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā