Juridiskā komisija skatīs priekšlikumus maksātnespējas procesa atvieglošanai

(02.06.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 3.jūnijā, pirms galīgā lasījuma skatīs divus likumprojektus, kas paredz efektivizēt un padarīt pieejamāku maksātnespējas procesu.

„Līdz šim tiesiskās aizsardzības procesu izmantojusi tikai pavisam neliela daļa finanšu grūtībās nonākušo uzņēmēju un privātpersonu. Mūsu uzdevums ir padarīt šo procesu pēc iespējas raitāku un vienkāršāku, lai komersanti savas finanšu problēmas izvēlētos risināt tiesiskā ceļā. Ņemot vērā grozījumu aktualitāti, pie šo likumprojektu sagatavošanas strādāts īpaši intensīvi, lai likuma izmaiņas varētu stāties spēkā pēc iespējas drīz,” atzīst Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. 

Komisijas dienas kārtībā ir Maksātnespējas likuma grozījumu sagatavošana trešajam lasījumam, kā arī par steidzamiem atzīto Civilprocesa likuma grozījumu sagatavošana otrajam lasījumam. Grozījumi Civilprocesa likumā nepieciešami, lai saskaņotu tā normas ar jauninājumiem maksātnespējas procesā.

Maksātnespējas procesa uzlabojumi paredz paplašināt to komercsabiedrību loku, kas var pretendēt uz tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanu, nosaka iespēju īstenot ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, samazina atlīdzības apjomu, kas jāmaksā maksātnespējas administratoram, maina procesa īstenošanas termiņus, kā arī paredz virkni citu jauninājumu.

Patlaban tiesiskās aizsardzības procesa dotās iespējas izmanto tikai niecīga daļa finanšu grūtībās nokļuvušu uzņēmēju un fizisku personu. Pērn maksātnespējas process tika ierosināts 1500 komercsabiedrībām, taču tikai 13 gadījumos ierosināts tiesiskās aizsardzības process un tikai četros gadījumos tas tika pasludināts.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde