Bērnu aizsardzības dienā aicina pievērst uzmanību bērnu un pusaudžu problēmjautājumiem

(29.05.2009.)

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija, 1.jūnijā atzīmējot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, aicina pievērst uzmanību bērnu un pusaudžu aktuālajām problēmām.

„Šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā ir īpaši svarīgi apzināties, ka ģimene ir mūsu lielākā vērtība un bērnu labklājībai jābūt mūsu prioritātei. Mums ir svarīgi, lai valdība konsekventi turpinātu ģimenes atbalsta politiku un spētu pilnvērtīgi nodrošināt bērnu tiesību aizsardzību,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Arī Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija aktīvi iesaistās bērnu tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā. „Esam pieprasījuši aktīvu rīcību no atbildīgo institūciju puses, kā arī rosinājuši izmaiņas normatīvajos aktos un aktualizējuši šos jautājumus starptautiskā līmenī. Atzinīgi vērtējam to nevalstisko organizāciju darbu, kurām rūp „ielas bērnu” situācija,” atzīmē apakškomisijas priekšsēdētājs.

J.Dukšinskis norāda, ka ir īpaši svarīgi bērniem un jauniešiem nodrošināt iespēju ziņot par viņu tiesību aizskārumu un vērsties pie uzticības personas. Atbalstu bērniem var nodrošināt gan sociālie centri, psihologi un sociālie pedagogi skolās, gan arī kaimiņi un citi cilvēki, kuri nav vienaldzīgi un ziņo par pārkāpumiem pret bērniem, uzver I.Dukšinskis.

Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, pieaug bezdarba līmenis un to vecāku skaits, kuri dodas darba meklējumos uz ārzemēm, atstājot bērnus tuviniekiem vai nepieskatītus. Ja ģimeņu sociālekonomiskā situācija būtiski pasliktināsies, vienlaikus vājinoties atbalsta sistēmai skolās un pašvaldībās, varētu palielināties vardarbība ģimenēs un skolās, liecina Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas informācija.

„Ir jāsaprot, ka bērni ir mūsu vērtība un ka šo vērtību ir nepieciešams spodrināt ? audzināt un atbalstīt. Šajā starptautiskajā bērnu tiesību dienā novēlu, lai Latvijā būtu stipras ģimenes un laimīgi bērni,” pauž J.Dukšinskis.

Starptautiskā bērnu aizsardzības diena 1.jūnijā tiek plaši atzīmēta jau kopš 1955.gada un ir viena no senākajām starptautiskajām tradīcijām. Šī diena tiek svinēta daudzās pasaules valstīs, tostarp Baltijas valstīs, Čehijā, Ķīnā, Krievijā, Slovākijā, Etiopijā un Tanzānijā. Daudzās valstīs bērnu aizsardzības dienu svin citos datumos, piemēram, 20.novembrī ? ANO konvencijas par bērnu tiesībām pieņemšanas dienā.  



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde